Piispainkokous pyytää lähetyksen perussopimukseen vedoten Suomen Luterilaista Evankeliumiyhdistystä (Sley) antamaan selvityksen Kenian evankelis-luterilaisessa kirkossa tapahtuneesta pappisvihkimyksestä.
Sley haki viime syksynä pappisvihkimyksen työntekijälleen yhteistyökirkosta, jonka virkakäsitys poikkeaa Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta. Pappisvihkimys Keniassa oli joulukuun 2016 alussa.
Toisin kuin Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa, Kenian evankelis-luterilaisessa kirkossa papeiksi voidaan vihkiä vain miehiä.
Piispainkokouksen mukaan näin on syntynyt tilanne, jossa Kenian kirkon piispan kaitsennassa oleva henkilö toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestön työntekijänä Suomessa.
Piispainkokous pyytää Sleytä myös korjaamaan kirkon päätösten ja lähetystyön perussopimuksen vastaisen toimintansa neljän kuukauden kuluessa ja informoimaan piispainkokousta tehdyistä toimenpiteistä lokakuun 2017 loppuun mennessä.
Luterilaisen maailmanliiton (LML) pääsihteeri Martin Junge esitti keväällä kyseisestä pappisvihkimyksestä huolensa arkkipiispa Kari Mäkiselle, sillä Sleyn toiminta voi lisätä jännitteitä LML:n jäsenkirkkojen kesken.
Kenian evankelis-luterilainen kirkko on LML:n jäsen.
Sleyltä tähän mennessä saatu selvitys ei piispainkokouksen mukaan ole tarjonnut riittävää pohjaa vastata Luterilaiselle maailmanliitolle. Lähetyksen perussopimuksen mukaan piispainkokous on se toimielin, joka arvioi sopijajärjestöjen toimintaa.
”Piispainkokous ratkaisee, nouseeko järjestölle keltainen tai punainen kortti”
Kirkon Lähetystyön Keskuksen (KLK) johtaja Risto Jukko pitää Sleyn yllättävää toimintaa Kenian kirkon ordinaatioiden kanssa vakavana asiana.
– Mitään norsua siitä ei kuitenkaan kannata tehdä. Mutta nyt tässä testataan kirkon ja sen lähetysjärjestöjen vuonna 2013 allekirjoittaman perussopimuksen linjausta siitä, miten menetellään, jos jotakin tällaista tulee vastaan, Jukko toteaa.
Jukko vertaa nyt syntynyttä kimuranttia tilannetta jalkapalloon.
– Perussopimuksessa on kirjoitettuna ikään kuin ”keltainen” ja ”punainen” kortti: keltainen on se, että kun jotakin ongelmallista on havaittu, piispainkokous punnitsee asiaa ja nostetaan keltainen kortti.
Mutta Jukon mukaan on myös punainen kortti.
– Silloin asia tai ongelma todetaan ja sitten saman tien esitetään, että kyseinen lähetysjärjestö ei ole enää ruodussa.
Mitä Sleyn tapaukseen tulee, piispainkokous palaa asiaan syksyllä saatuaan pyytämänsä selvityksen.
– Sitten päätetään toimenpiteistä, Jukko sanoo.
Jukon mukaan viimevuotinen ordinaatio Keniassa tuli kirkon keskushallinnolle yllätyksenä.
– Esimerkiksi Kirkon lähetystyön keskus ei tiennyt tästä, eli meitä ei ollut informoitu asiasta. Perussopimuksen mukaan olisi ollut syytä informoida, Risto Jukko painottaa.
Kuva: Olli Seppälä. Luther-kirkko.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Lue myös:
Sleyn Luther-kirkon pappi haki vihkimyksen Keniasta
Askola Sleyn Kenia-ordinaatiosta: ”Helsinkiin mahtuu monenlaista evankeliumin asianajajaa.”
Ilmoita asiavirheestä