Katolinen kirkko tarvitsi 1500-luvun alussa kauttaaltaan uudistusta. Sitä ei tunnistanut ja ilmaissut ainoastaan Martti Luther, vaan myös monet muut tuona aikana, sanovat Pohjoismaiden katoliset piispat paimenkirjeessään Vastakkainasettelusta yhteyteen.
Piispat muistuttavat, että välttämättömän opillisia kysymyksiä koskevan keskustelun sijasta eri tunnustuksiin kuuluvat kristityt ovat vastavuoroisesti aiheuttaneet toisilleen paljon kärsimystä. Piispat viittaavat myös paavi Franciscuksen kristittyjen ykseyden rukousviikolla esittämään pyyntöön saada ”laupeutta ja anteeksiantoa sen johdosta, että katolilaiset eivät ole toimineet evankeliumin mukaisesti toisia kristittyjä kohtaan”.
Ruotsissa jotkut luterilaiset kirkonjohtajat ovatkin vastanneet paavin vetoomukseen pyytämällä anteeksi myös katolilaisilta.
Paimenkirjeessä sanotaan, että katolinen kirkko avautui Vatikaanin II kirkolliskokouksen myötä paljossa sille, mikä myös luterilaisille kristityille on tärkeää, esimerkiksi Raamatun rooli ja kaikkien kastettujen yhteisen pappeuden merkitys. Piispat arvioivat, että tämän myötä monet erot kirkkokuntien välillä ovat oikeastaan hävinneet.
Piispat listaavat kuitenkin erottavia tekijöitä: sakramentti, paavin asema ja Marian merkitys.
Viisi toimintaohjetta
Yhteinen julistus Vastakkainasettelusta yhteyteen päättyy viiteen ekumeeniseen toimintaohjeeseen, joiden piispat arvioivat tuovan katolilaisia ja luterilaisia lähemmäksi toisiaan.
1. On lähdettävä liikkeelle ykseyden eikä jakautumisen näkökulmasta ja vahvistettava sitä, mikä on yhteistä.
2. On vastavuoroisesti suostuttava muuttumaan toisen osapuolen antaman uskontodistuksen kautta.
3. On sitouduttava etsimään näkyvää ykseyttä.
4. On yhdessä löydettävä uudelleen Jeesuksen Kristuksen evankeliumin voima omalle ajallemme.
5. On yhdessä todistettava Jumalan armosta julistamalla evankeliumia ja maailmaa palvellen.
Julistuksen ovat allekirjoittaneet Kööpenhaminan piispa Czeslaw Kozon, Tukholman piispa Anders Arborelius, Oslon piispa Bernt Eidsvig, Reykjavikin piispa David Tencer, Helsingin piispa Teemu Sippo, Tromssan piispa-prelaatti Berislav Grgić ja Oslon emerituspiispa Gerhard Schwenzer.
Lue piispojen paimenkirje Vastakkainasettelusta yhteyteen.
Ilmoita asiavirheestä