Poliisi kävi paperittomien luona porilaisen kirkon tiloissa – ”Tilanne on tullut hankalammaksi”

Porilaisessa seurakunnassa seurataan läheltä sitä, miten kirkkoturvan käsite muuttuu. Poliisi on vieraillut Porin Teljän seurakunnan Väinölän kirkon tiloissa tapaamassa sinne majoitettuja paperittomia. Tiedon vahvistaa seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala.

Asiasta kertoi sunnuntaina
Satakunnan Kansa
.

Huhtalan mukaan seurakunta avasi entisen talonmiehen asunnon paperittomille marraskuussa. Viimeksi kuluneen kuukauden ajan on tehty yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Sinne majoittautuneiden määrä on vaihdellut parin ja puolen tusinan välillä.

Poliisin vierailu kuvastaa Huhtalan mukaan sitä, kuinka kirkkoturvan käsite on muuttumassa. Kirkkoturvalla tarkoitetaan sitä, että seurakunta ottaa vakavasti esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen huolen ja tarjoaa hänelle väliaikaista yösijaa.

– Kirkkoturva ei ole samanlainen kuin 15 viime vuoden ajan. Kirkkoturvan periaatteet ovat olleet pitkään sitä, että viranomaisten kanssa pyritään mahdollisimman laajaan yhteistyöhön. Tilanne on tullut hankalammaksi, koska viranomaiset ovat ohjeistaneet seurakunnan työntekijöitä ohjaamaan paperittomia palaamaan vapaaehtoisesti lähtömaahansa.

Huhtala kertoo, kuinka seurakunnissa on vaikea toteuttaa tällaista kehotusta.

– Siinä tilanteessa, kun tiedämme, ettei paperiton pysty henkensä tähden palaamaan, se neuvotteleminen ei ole yhtä helppoa.

Ottaa oman aikansa, ennen kuin voi sanoa, mihin suuntaan kirkkoturva muuttuu, Huhtala toteaa. Hänen mukaansa selvää on kuitenkin se, että kirkko noudattaa yhä sisäministeriön ohjeistusta ja tekee avoimesti yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Paperittomia myös sakotettu

Satakunnan Kansan mukaan poliisi on myös sakottanut Suomessa oleskelevia paperittomia laittomasta maassaolosta. Ulkomaalaisvalvonnasta Lounais-Suomen poliisissa vastaava komisario Marko Heikkilä vahvistaa Satakunnan Kansalle, että poliisi on jo kirjoittanut sakot ensimmäisille paperittomille laittomasta massaolosta. Lehden mukaan poliisin tiedossa on kuusi tapausta muun muassa Turun seudulta.

Ulkomaalaisrikkomuksesta määrätään usein 20 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa ilman tuloja olevalle 120 euron sakkoja. Heikkilän mukaan poliisi voi vain kirjoittaa sakot ja kehottaa poistumaan maasta.

Kirkkoherra Huhtala kertoo, että sakottamisuutisoinnin seurauksena Teljän seurakunta on saanut sosiaalisessa mediassa toistasataa uutta tykkääjää ja kymmeniä viestejä ja tuenosoituksia.

– Nyt myös ne ihmiset, jotka ovat hiljaa, haluavat herätä ja tällä yksinkertaisella some-tavalla ilmaista mielipiteensä, Huhtala arvelee.

Myös Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala on kehunut Teljän seurakunnan toimintaa Facebook-sivuillaan. Hänen mukaansa seurakuntaa kuvaa hyvin luonnehdinta ”ennakkoluuloton edelläkävijä”.

”Olisi hyvä, että yhteiskunnassa laajemminkin ymmärrettäisiin tällaisen työn merkitys inhimillisyyden ja yhteiskuntarauhan ylläpitämisen kannalta. Apua tarvitseva ihminen on voinut Suomessa luottaa siihen, että voi olla kirkon suojissa rauhallisin mielin. Toivon, ettei tästä periaatteesta luovuta”, Kalliala kirjoittaa.

Kuva: Raino Salmijärvi / Porin seurakuntayhtymä. Kuvassa Väinölän kirkko.

Lue myös:

Professori kritisoi puuttumista turvapaikkapäätöksiin: ”Kirkko muuttumassa sosiaalipoliittiseksi liikkeeksi”

Turvapaikkaa hakenut Kiasmalla: ”Miksi Suomi otti meidät ensin vastaan, mutta nyt ajaa meidät ulos?”

Laiton maahanmuutto vai globaali kodittomuus? – ”Termeillä luodaan asenteita”

Piispat puhuivat sisäministeri Risikon kanssa paperittomista – ”Toimme esiin vakavan huolen”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUlkoministeriön teettämässä arviossa kehutaan vuolaasti Kirkon Ulkomaanavun työtä
Seuraava artikkeliKirkon viestintäpalkinto Aleppon kellot -ilmiön isälle Olli Sirénille

Ei näytettäviä viestejä