Poliisilla ja Espoon Kotikirkko -yhteisöllä on ratkaisevasti erilaiset näkemykset siitä, noudatettiinko yhteisön sunnuntaina 11.4. pidetyssä jumalanpalveluksessa Espoon Läkkitorilla turvavälejä ja huolehdittiinko hygieniasuosituksista.
Yhteisö väittää noudattaneensa suosituksia. Uutisen tilaisuuden taustoista ja poliisin puuttumisesta siihen sekä yhteisön kommentit asiaan voi lukea täältä.
Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula sanoo Kotimaalle, että turvavälejä ei noudatettu.
– Alue on kameravalvottu kaupungin tori, joten näimme jo poliisilaitoksella kameroista, miten siellä toimittiin. Ehdotimme heille, että he olisivat jakaantuneet kuuden hengen ryhmiin ja voineet näin jatkaa tilaisuutta. Tämä ei heille sopinut, Markkula kertoo.
− Tilaisuus ei tapahtunut rajatulla alueella vaan yleisellä torilla. Paikalle oli asetettu tuolit 30 henkilölle eikä lähikontakteja voitu välttää. Myöskään poliisipartion antamia tartuntataudin leviämistä koskevia suojausohjeita ei noudatettu.
”Emme rynnänneet paikalle suin päin”
Seurakunnan johtaja Tommi Matikka vetosi Kotimaan jutussa myös siihen, ettei aluehallintovirastolla ole toimivaltaa rajoittaa tilaisuuksia, jotka kuuluvat rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan ja jotka järjestetään julkista uskonnon harjoittamista varten yhteisön omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.
– Meidän oma kokoontumistilamme on ravintola ja sen ollessa suljettuna viereinen tori on meille se vastaava tila, Matikka sanoi.
Poliisi oli tietoinen rekisteröityjen uskonnollisten yhteisöjen erivapauksista kokoontumislakiin liittyen, mutta sen tulkinnan mukaan ulkona yleisillä paikoilla tapahtuvia kokoontumisia valvotaan aina kokoontumislain nojalla.
– Emme rynnänneet paikalle suin päin, vaan selvitimme ensin huolellisesti oikeudelliset perusteet, apulaispoliisipäällikkö Markkula sanoo.
– Julkinen tori ei voi tulkintamme mukaan olla uskonnollisen yhteisön toiminnan näkökulmasta vastaava tila kuin heidän oma tilansa, vaan julkisella torilla sovelletaan avin määräystä, jossa yli kuuden hengen kokoontumiset ovat tällä hetkellä yksiselitteisesti kiellettyjä.
Markkula myös painottaa, että velvollisuus tehdä poliisille ilmoitus julkisesta yleisötilaisuudesta viisi päivää ennakkoon koskee kaikenlaisia julkisilla paikoilla järjestettäviä tilaisuuksia, joihin on vapaa pääsy.
– Laissa ei erotella tässä kohtaa uskonnollisia tilaisuuksia muista.
Poliisi: Kantelu toisi selvyyden lain tulkintaan
Kimmo Markkula kertoo poliisin saaneen yhteydenottoja, joissa sen toimintaa on arvosteltu uskonnonvapautta loukkaavaksi. Myös Espoon Kotikirkko katsoo kokeneensa vääryyttä ja aikoo viedä asiaa eteenpäin.
Kuka vain voi tehdä kantelun Läkkitorin tapahtumista Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikölle, eduskunnan oikeusasiamiehelle tai Poliisihallitukselle.
– Emme pitäisi kantelua ollenkaan pahana asiana. Silloin saisimme vielä selvemmän vastauksen lain tulkinnasta, Markkula sanoo.
Seurakunnan johtaja on ilmoittanut, että kasvokkaisia jumalanpalveluksia ei keskeytetä, mutta ensi sunnuntain jumalanpalveluspaikka on vielä auki.
Apulaispoliisipäällikkö Markkula kertoo, että poliisi saattaa olla myös oma-aloitteisesti yhteydessä yhteisöön.
– Voimme antaa neuvoja siitä, millä ehdoilla ja missä tällainen tilaisuus voitaisiin järjestää koronaturvallisesti ja määräysten mukaisesti. Tällaista vuorovaikutusta toivomme.
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä