Pössyttelevät palvojat hämmensivät Jamaikalle saapunutta messiasta

Kristityt viettävät maailmanlaajuistesti messiaansa syntymäpäivää joulukuun lopulla. Niin ikään he odottavat hänen toista tulemistaan, jonka ajatellaan liittyvän nykyisen maailman loppuun ja kuolleiden ylösnousemukseen.

Juutalaisuuden ja kristinuskon perinteitä omalaatuisesti yhdistelevässä rastafarismissa messiaan toisen tulemisen päivää vietetään kuitenkin 23. heinäkuuta. Kyseessä on Etiopian keisarin Haile Selassien syntymäpäivä. Selassie tunnetaan rastafarismin ihmiseksi syntyneenä jumalhahmona, messiaan toisena tulemisena.

Messias ei uskonut itseensä

Rastafarismi syntyi 1930-luvulla Jamaikassa samaan aikaan kuin Ras Tafari kruunattiin Etiopian kuninkaaksi. Kruunauksessa hän otti nimekseen Haile Selassie. Hän oli syntynyt 23.7.1892.

Uskonto levisi nopeasti Jamaikan afrikkalaistaustaisen väestön keskuudessa. Moni rastafari haaveili paluusta Afrikkaan, josta heidän esi-isänsä oli kuljetettu Amerikkaan orjiksi.

Opiltaan liike on löyhä ja saanut erilaisia muotoja ympäri maailmaa. Pyhinä kirjoina liikkeen piirissä pidetään laajimmin Raamattua ja 500-luvulta peräisin olevaa etiopialaista teosta Kebra Negast. Opetuksessa painottuvat ainakin teoriassa Vanhan testamentin opetukset elämäntavoista, usein tulkittuna hyvin eri tavoin kuin vaikkapa juutalaisuudessa.

Haile Selassie ei tiettävästi pitänyt itseään messiaana. Hänen arvellaan saaneen tietää koko rastafarismin olemassaolosta vasta varsin myöhään. Hän kuitenkin suhtautui suopeasti nimeään kantavan uskonnon johtajiin.

Kuten kristinuskossakaan, messiaan syntymäpäivää ei rastafarismissa pidetä uskonnon merkittävimpänä juhlapäivänä. Tämän kunnian rastafarismissa saa kruunajaispäivä, 2. marraskuuta. Lisäksi liikkeen piirissä juhlitaan muun muassa keisarin Jamaikan vierailun alkamispäivää, 21. toukokuuta 1966.

Jaimaikan vierailun aluksi keisarin kerrotaan säikähtäneen lentokentälle kokoontunutta noin 100 000 hengen rastafarijoukkoa. Lentokenttä oli täyttynyt savusta ihmisten poltellessa marihuanaa, rastafarismin hartaudenharjoituksen kulmakiveä. Vasta neuvottelujen jälkeen kultin johtohahmot saivat houkuteltua keisarin ulos koneestaan.

Reggae on tehnyt uskoantoa tunnetuksi

Suomessa rastafarismi tunnetaan erityisesti sen synnyttäneen reggae-kulttuurin kautta. Reggaen ja musiikkiteollisuuden kautta uskonnon symbolit marihuanasta rastatukkaan ovat levinneet ympäri maailmaa. Reggaen ikonisin hahmo oli Bob Marley.

Hallitsijana Haile Selassie tunnetaan Etiopian viimeisenä keisarina, joka toimi aktiivisesti muun muassa Kansainliitossa. Hänen hallintokautensa jälkeen valtaan nousi kommunistinen sotilasjuntta, jonka valtakausi kesti Neuvostoliiton hajoamiseen saakka.

Nykyisin rastafarismin harjoittajia arvioidaan olevan Jamaikalla korkeintaan 100 000. Liike on levinnyt myös Suomeen sekä maahanmuuton että reggae-kulttuurin välityksellä.

Kuva: Wikimedia Commons. Haile Selassie.

Juttu aloittaa Kotimaa24:ssä maailmanuskontojen juhlapyhiä käsittelevän sarjan. Sarjassa syvennytään eri uskontojen juhliin ja niiden taustoihin ja esitellään myös pienempien uskonnollisten ryhmien juhlia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKaiken kansan virsikisan 2016 virret on julkistettu
Seuraava artikkeliUSA:ssa koulupiirille sakot käännyttämisestä

Ei näytettäviä viestejä