Ravattulan kirkko kaivetaan kokonaan esiin

Turun yliopiston arkeologian oppiaine jatkaa elokuussa kaivaustutkimuksia Suomen vanhimmalla kirkonpaikalla Kaarinan Ravattulan Ristimäellä. Tavoitteena on kaivaa kirkko kokonaan esille.

– Tutkimuksissa pyritään selvittämään kirkon tarkempi rakentamisajankohta ja sen hylkäämiseen johtaneet syyt. Kirkon kivijalka tullaan nyt ensimmäistä kertaa ottamaan kokonaisuudessaan kerralla esiin. Uusia tutkimusalueita avataan etenkin kirkon lähiympäristöön. Lisäksi selvitetään hautausmaa-alueen kokoa ja käyttöaikaa sekä etsitään aidassa olleita porttiaukkoja. Ristimäeltä pyritään myös paikantamaan mahdollisen kellotapulin tai -telineen jäännöksiä, kertoo kaivauksia johtava arkeologi Juha Ruohonen.

Suomen vanhimmaksi tulkittu kirkonjäännös löytyi Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kaivauksissa Kaarinan Ravattulassa, Aurajoen varrelta, elokuussa 2013. Kapeakuorisen kirkkorakennuksen kivijalka on ajoitettu ristiretkiajan ja varhaisen keskiajan vaihteeseen, 1100- ja 1200-lukujen taitteeseen.

Kirkkoa ympäröi laaja kirkkomaa, jossa ruumishautoja on jopa toista sataa. Hautoja on toistaiseksi tutkittu vain vähän, mutta talven aikana tehdyt luonnontieteelliset ajoitukset ovat tarkentaneet kalmiston käyttöaikaa huomattavasti.

Kaivausten aikana elo- ja syyskuussa vierailijat pääsevät tutustumaan tutkimuksiin erityisesti keskiviikkoisin, jolloin kaivausalueille järjestetään lyhyitä opastuskierroksia.

Myös muina aikoina koko tutkimusten ajan alueella päivystää Ristimäkeä esittelevä ja yleisöä opastava arkeologi, mutta varsinainen kaivausalue on tuolloin pääsääntöisesti suljettu yleisöltä.

Projektin nettisivut

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKonflikti koskettaa Israelissa heikoimmassa asemassa olevia ryhmiä
Seuraava artikkeliKalliossa kirkko auttaa vessahädässä

Ei näytettäviä viestejä