SDP:n puoluekokouksen viime vuonna puoluevaltuustolle tilaama selvitys kirkon ja valtion suhteesta on valmistunut. Puoluevaltuusto käsitteli sitä kokouksessaan viikonloppuna.
Selvityksen on laatinut työryhmä, jonka puheenjohtaja on SDP:n puoluehallituksen jäsen Saija Karnisto. Muita jäseniä ovat työryhmän sihteeri, teologian tohtori Ville Jalovaara Helsingin yliopistosta, kansanedustaja Ilkka Kantola ja SDP:n ohjelmapäällikkö Säde Tahvanainen.
Selvityksen taustana on Sosiaalidemokraattiset Nuoret ry:n puoluekokoukselle viime vuonna tekemä aloite, jonka vaatimuksena oli, että puoluekokous velvoittaa puolueen toimimaan, jotta kirkko viimein irrotetaan valtiosta.
Nyt valmistuneen selvitystyön tehtävänä ei ole ollut ottaa kantaa itse asiaan, vaan antaa kattava selvitys aiheesta.
SDP:n kirkko- ja valtio -työryhmän sihteerinä toiminut Ville Jalovaara kommentoi selvityksen valmistumista Kotimaa24:lle.
Miksi tämä selvitys päätettiin SDP:ssä tehdä?
– Aihe nousi Demarinuorten tekemän puoluekokousaloitteen pohjalta keskusteluun aikataulultaan pitkäksi venähtäneessä Helsingissä kesällä 2012 järjestetyssä SDP:n puoluekokouksessa. Kokous päätti äänestyksen jälkeen, että puoluehallitus teettää puoluevaltuustolle selvityksen aiheesta, joka nyt siis on valmistunut.
Millä tavalla puoluevaltuusto käsitteli selvitystä?
– Aihe oli esityslistalla lauantaina 30.11, mutta muiden kokousasioiden vuoksi se lykkääntyi sunnuntaille, jolloin itselläni ei ollut mahdollista olla kokouspaikalla kuulemassa. Työryhmämme puheenjohtaja Saija Karnisto esitteli selvityksen. Päätösesitys oli, että merkitään tiedoksi ja näin toimittiin. Keskustelupuheenvuoroja ei kuulemani mukaan pyydetty.
Viittaatte selvityksessä puolueen yli 110-vuotiaaseen Forssan ohjelmaan ja puhutte kirkon ja valtion erosta. Monen mielestä kirkko ja valtio on Suomessa jo erotettu. Miksi tuota paperinne väitettä ”kirkon ja valtion yhteydestä” ei tekstissä problematisoida lainkaan?
– Sivumäärä tulee jossain vaiheessa vastaan. Kieltämättä tätäkin kysymystä olisi voinut pohtia enemmän. Oma käsitykseni on, ettei meillä Suomessa ole enää pitkään ollut niin sanottua valtionkirkkoa, mutta ei voida myöskään puhua täydellisestä kirkon ja valtion erosta, koska luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla on julkisoikeudellinen asema.
Mitä tästä selvityksestä SDP:ssä seuraa?
– Nyt puoluevaltuusto on selvityksen käsitellyt ja kesän 2012 puoluekokouksen tehtävänanto täytetty. En tiedä, että onkin jokin puolueosasto tai puoluejärjestö jättänyt toukokuussa Seinäjoella kokoontuvalle puoluekokoukselle aloitteen samasta aiheesta. Viimeksi aloitteita oli yli kaksisataa hyvin eri aiheista. Jos on niin, silloin kokous sen tietenkin käsittelee. Kirkon ja valtion suhteita eri näkökulmista tarkasteleva selvitys antaa tälle keskustelulle tarvittaessa hyvän pohjan.
Tutustu selvitykseen
Ilmoita asiavirheestä