Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Lukkari-verkkosivualusta sai marraskuussa Saavutettavuus huomioitu -leiman. Leima myönnetään verkkosivustolle, jolla on erityisesti huomioitu seniorit ja käyttäjät, joilla on näkö- tai kuulovammoja tai motorisia tai kognitiivisia rajoitteita.
Leima kertoo, että verkkopalvelua tuottava organisaatio on sitoutunut saavutettavuuteen. Kyseessä on Näkövammaisten liiton, Eficoden ja Yleisradion yhteistyössä kehittämä kriteeristö ja saavutettavuuden arviointimalli verkkosivustoille. Leimaa hallinnoi Näkövammaisten liitto.
Lukkari-alustalle on tehty kirkon evl.fi-verkkosivusto ja 151 seurakunnan verkkosivustot.
Saavutettavuus huomioitu -leima koskee Kirkon verkkosivujen teknistä saavutettavuutta. Keskeisempiä huomioitavia asioita toteutuksessa ovat esimerkiksi sivuston valikkorakenne, lomakkeet, linkkilistat ja tapahtumahaku. Myös sisällön tuottajille on annettu ohjeet, kuinka saavutettavuus tulee ottaa huomioon sisältöjen päivityksessä. Keskeisimmät asiat liittyvät otsikointiin, linkkeihin ja kuvien käyttöön.
– Kirkon toiminta on tarkoitettu kaikille. Haluamme, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua myös verkossa kirkon toimintaan, verkkopalvelutuottaja Mervi Korpiaho Kirkon viestinnän tiedotteessa.
Myös EU:ssa vuonna 2016 voimaantullut saavutettavuusdirektiivi haluaa taata ihmisten yhdenvertaisuuden digitaalisessa yhteiskunnassa.
Verkkosivujen saavutettavuudesta hyötyy vähintään 15 prosenttia suomalaisista. Saavutettavuus on erityisen tärkeää ihmisille, joilla on oppimisen ja ymmärtämisen haasteita, näkö- tai kuulovamma tai motorisia toimintarajoitteita. Nämä rajoitteet ja haasteet voivat kohdata ketä tahansa väliaikaisesti tai pysyvästi. Lähes kaikki suomalaiset ovat esteellisiä jossain vaiheessa elämäänsä.
Saavutettavuus huomioitu -leima on voimassa kolme vuotta, jonka jälkeen sivusto tai sovellus on arvioitava uudelleen, jos se ei ole säilynyt muutoksitta.
Kirkko on tänä vuonna saanut myös Selkokielen neuvottelukunnan Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinnon. Palkintoperustelujen mukaan kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä kirkon saavutettavuuden edistämisessä.
Kuva: Kuvakaappaus Kirkon viestinnän
YouTube-videolta
, jossa kerrotaan seurakunnan työntekijöille, mikä Lukkari on.
Lue myös:
Viittomakieli luo teologiaa – katso myös video
Matti Pehkonen: Kymmenen teesiä kehitysvammaisten kohtaamisesta seurakuntatyössä
Heikkonäköisellä erityisdiakonilla on tärkeää erityisosaamista – ”Virka on Jumalan johdatusta”
Pohjoismaiset neuvottelupäivät: Suomen kirkko on monessa asiassa vammaistyön edelläkävijä
Ilmoita asiavirheestä