Yli 80 maassa yhdellä uskonnolla on parempi asema kuin muilla, kertoo yhdysvaltalainen tutkimuskeskus Pew Research Center selvityksessään. Se analysoi 199 maan suhdetta uskontoihin.
Selvityksen mukaan runsaassa 40 maassa on valtionuskonto. 27 maassa se on islam ja 13 maassa kristinusko tai jokin sen kirkkokunta. Valtaosa virallisesti islamilaisista valtioista sijaitsee Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa ja noin kaksi kolmasosaa kristillisistä valtioista Euroopassa. Suomea lähellä olevista maista virallinen uskonto on selvityksen mukaan esimerkiksi Norjalla, Islannilla ja Isolla-Britannialla.
Lisäksi 40 maassa yhdellä uskonnolla on parempi asema muihin uskontoihin verrattuna. Yleisimmin se on kristinusko, jota suosii tavalla tai toisella 28 maata. Näihin maihin luetaan selvityksessä muun muassa Suomi, Venäjä ja Liettua.
Joissain tapauksissa valtionuskonnon asema tarkoittaa ennen kaikkea seremonioita. Toisissa etuoikeutettu asema tarkoittaa lakeihin ja verotukseen liittyviä hyötyjä, kiinteistöjen omistamista ja valtion tukea. Uskontoja suosivissa maissa säädellään monesti sitä, miten vähemmistöuskontojen edustajat voivat harjoittaa uskoaan.
Yli sadassa maassa millään uskonnolla ei ole selvästi parempaa asemaa kuin toisella. Tällaisia maita ovat selvityksessä muun muassa Ruotsi, Saksa, Ranska, Yhdysvallat ja Intia.
Vihamielisesti uskontoihin suhtautuvat selvityksen mukaan Kiina, Kuuba, Pohjois-Korea, Vietnam ja monet entisen Neuvostoliiton maista.
Tutkimuskeskus Pew analysoi selvityksessään maiden perustus- ja muita lakeja sekä virallisten organisaatioiden ja kansalaisjärjestöjen tietoja.
Kuva: Matti Karppinen
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.