Seura­kunnissa ympäri Suomea järjestetään rukous­hetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhan­kelloja

Lukuisat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat järjestävät tänään torstaina kello 19 rukoushetkiä rauhan puolesta, ja kirkoissa soitetaan rauhankelloja. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat rohkaisivat tähän aamulla, kun uutiset kertoivat Venäjän hyökänneen Ukrainaan. Kirkkoihin voi mennä hiljentymään, sytyttää kynttilän rauhan puolesta ja keskustella seurakunnan työntekijän kanssa.

Esimerkiksi Helsingissä seurakunnat soittavat rauhankelloja kello 19, jonka jälkeen monissa kirkoissa järjestetään rukoushetkiä. Lisäksi kaupunkilaisia kutsutaan torjumaan sodan synnyttämää pimeyttä kynttilöiden voimalla. Helsingin tuomiokirkon portaille voi sytyttää kynttilän rauhan, Ukrainan, ukrainalaisten ja kaikkien niiden puolesta, joita sota tavalla tai toisella koskettaa. Turun tuomiokirkossa pidetään rukoushetki suomeksi ja ruotsiksi jo kello 18, minkä jälkeen kirkko on avoinna hiljentymistä varten.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen puhuu rukoushetkessä Mikkelin tuomiokirkossa, Kuopion piispa Jari Jolkkonen Kuopion tuomiokirkossa, Oulun piispa Jukka Keskitalo Oulun tuomiokirkossa ja Tampereen piispa Matti Repo Tampereen tuomiokirkossa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo pitää iltahartauden torstaina Yle Radio 1:ssä kello 18.50, ja se on kuunneltavissa myös Yle Areenasta. Porvoon piispa Bo-Göran Åstrand puhuu ruotsinkielisessä radiohartaudessa Yle Vegassa kello 19.15.

Arkkipiispa Tapio Luoma puhuu aamuhartaudessa perjantaina kello 6.50 Yle Radio 1:ssä.

Hartauksien ohella kirkko tarjoaa lohtua, apua ja henkistä tukea tarvitseville. Useissa seurakunnissa on mahdollisuus keskusteluun ja hiljentymiseen. Kirkko tarjoaa lisäksi valtakunnallista keskusteluapua verkossa. Keskusteluapu ja palveleva puhelin (0400 221 180) ovat avoinna joka päivä kello 18–24. Kirkko on myös mukana Sekasin-chatissa, joka tarjoaa keskusteluapua nuorille. Palvelussa nuoret voivat käydä läpi heille tärkeitä asioita koulutetun päivystäjän kanssa. Chat on avoinna arkisin kello 9–24 ja viikonloppuisin kello 15–24.

Kirkon Ulkomaanapu tukee hätäavun toimittamista konfliktista kärsiville ihmisille. Hätäapua annetaan tarpeiden pohjalta yhdessä eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa. Käytännössä apu on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita.

Myös Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on kehottanut seurakuntiaan liittymään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen vetoomukseen rauhankelloista. Ortodoksiset seurakunnat tiedottavat rukouspalvelusten ajankohdista omilla kanavillaan.

Juttu päivitetty 24.2.2022 kello 17.15.

Lue myös:

Useat piispat reagoivat jo varhain aamulla Venäjän hyökkäykseen – ”Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen”

Presidentti Sauli Niinistö: ”Naamiot on nyt riisuttu” – Suomi on valmistautunut eri skenaarioihin ja pysyy tilanteen tasalla

Suomen ortodoksipiispat: Tunnemme syvää murhetta, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet sotatilanteeseen

Arkkipiispa Tapio Luoma Euroopan kriisi­­tilanteesta: Historian kulut ovat aina lopulta Jumalan kädessä

Lähetys­yhdistys Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainan Odessasta – jännittynyttä tilannetta oli seurattu jo pitkään

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Seurakunnissa ympäri Suomea järjestetään rukoushetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhankelloja

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUseat piispat reagoivat jo varhain aamulla Venäjän hyökkäykseen – ”Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen”
Seuraava artikkeliPresidentti Sauli Niinistö: ”Naamiot on nyt riisuttu” – Suomi on valmistautunut eri skenaarioihin ja pysyy tilanteen tasalla

Ei näytettäviä viestejä