Seurakuntalehdet tiivistävät yhteistyötään eri puolilla Suomea

Joukko pääkaupunkiseudun ulkopuolisia suuria seurakuntia käynnistelee seurakuntalehtien yhteistyötä. Jyväskylän seurakunnan viestintäpäällikkö Marjo Rönnkvist kertoo, että yhteistyö on käynnistynyt epävirallisella juttuvaihdolla.

– Se on ihan sellaista, että vinkataan, että nyt meillä on hyvä juttu ja kiinnostaako muita, Rönnkvist sanoo.

Seurakunnat ovat sopineet myös juttujen yhteisestä hinnoittelusta. Mitään järeämpää yhteistä alustaa ei Rönnkvistin mukaan vielä ole.

– Saa nähdä, kyllä me selvitystyötä jatkamme. Kaikkihan tässä voittaa, jos me yhteistyötä teemme.

Pääkaupunkiseudulla Espoon Esse, Helsingin Kirkko ja kaupunki, Vantaan Lauri, Verkkomedia Valomerkki ja Toivontuottajien Jouluradio ovat muodostamassa vuoden 2017 alusta yhden yhteisen toimituksen ja mediakokonaisuuden.

Marjo Rönnkvistin mukaan laajemmassa yhteistyössä ovat mukana Jyväskylän seurakunnan lisäksi Lahden ja Tampereen seurakunnat sekä Hämeenlinna-Vanajan seurakunta.

Myös Kirkkohallituksen verkkoviestintäpäällikkö Lari Lohikoski Kirkon tiedotuskeskuksesta on ollut kuviossa mukana. Helmikuussa hän kertoi Kotimaa24:lle auttaneensa osapuolia kokoontumaan yhteen.

Marjo Rönnkvist näkee Kirkon tiedotuskeskuksen roolin sellaisena, joka hahmottaa valtakunnallisen kokonaisuuden.

– Jonkun tätä pitää alkumetreillä koordinoida. Lari Lohikoski ei ole ollut meidän juttuvaihdossa millään tavalla mukana. Hänen roolinsa on ollut nimenomaan siinä, kun on pohdittu mahdollista yhteistä alustaa, Rönnkvist sanoo.

Hänen mukaansa Jyväskylän ja Kuopion seurakuntalehtien kesken on myös vaihdeltu juttuja, mutta tässä kuviossa raha ei ole liikkunut.

Kotimaa24:n tietojen mukaan myös Oulun alueen lehden Rauhan Tervehdyksen ja Kuopion seurakuntalehden välillä on ollut vastaavanlaista artikkelivaihtoa.

– Oulu on ollut kiinnostunut myös virallisesta yhteistyökuviosta, jos me verkkoalustan saamme aikaiseksi, Rönnkvist toteaa.

Muu Suomi ei ole yhtenäinen alue

Rönnkvistin mukaan on puhuttu myös yhteisestä verkkolehdestä. Hän huomauttaa kuitenkin, että pääkaupunkiseudun seurakuntien toimituksilla oli kohtuullinen savotta saada työkulttuurit ja lehtien linjaukset yksiin.

– Jos meillä on käsissämme miltei koko muu Suomi, kyllähän me olemme kohtuullisen kirjava joukko seurakuntia ja seurakuntalehtien toimituksia. Yhteisten linjojen löytäminen on varmasti vielä paljon vaikeampaa kuin on ollut pääkaupunkiseudulla, Rönnkvist pohtii.

– Se mikä toimii Jyväskylässä, ei välttämättä toimi Seinäjoella. Ei tämä ihan niin homogeeninen ole välttämättä tämä muu Suomi kuin saattaa pääkaupunkiseudun näkökulmasta näyttää, hän jatkaa.

Yhteisellä verkkoalustalla tai mahdollisella verkkolehdellä on Rönnkvistin mukaan myös työnimi, mutta sitä hän ei suostu paljastamaan.

Ei ideologinen vastaisku

Rönnkvist ei pidä muun Suomen isojen seurakuntien yhteistyökaavailuja vastaiskuna pääkaupunkiseudun Valomerkille, vaan resurssien viisaana käyttämisenä. Jos rahat kaikilla tiukkenee ja entistä pienemmällä pitää tulla toimeen, on järkevä yhdistää voimia.

– Ei siinä hirveästi mieltä ole, että jokainen seurakuntalehti tekee esimerkiksi omat joulujuttunsa, kun varmasti on artikkeleja, jotka voisivat palvella useampia aviiseja.

Seurakuntien välillä on yhteistyötä myös Pohjanmaalla. Ilmajoen, Kurikan, Lapuan ja Seinäjoen seurakunta ovat juuri tehneet yhteisen tapahtumalehden Kotiseurakunta. Sitä jaetaan päiväpostissa alueen talouksiin ja yrityksiin perjantaina 3.6.

Kotiseurakunta-lehti palvelee alueen seurakuntalaisia ja kesän aikana liikkuvia matkailijoita. Lehdessä on esillä muun muassa kirkkojen aukioloajat ja kesän konsertit.

Kuva: Matti Karppinen.

Lue myös:

Vastaisku Valomerkille? – Seurakuntalehdet tiivistämässä yhteistyötä

Kirkko ja kaupunki lakkautetaan – tilalle pk-seudun yhteinen lehti

Pääkaupunkiseudulla tavoitellaan johtavaa uskonnollisiin aiheistoihin keskittynyttä mediaa

Pääkaupunkiseudun seurakuntalehtihanke eteni Vantaalla ja Espoossa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKytkin muuttui verkkolehdeksi
Seuraava artikkeliPerheiden määrä on lisääntynyt, mutta lapsiperheiden määrä vähentynyt

Ei näytettäviä viestejä