Simon Elo: Suomen Lähetysseura syrjii perussuomalaisia

Kansanedustaja Simon Elo arvostelee kirpeästi Suomen Lähetysseuraa, joka hänen mukaansa syrjii perussuomalaisia poliittisen vakaumuksen perusteella. Elo oli ehdolla Suomen Lähetysseuran hallituksen jäseneksi, mutta hävisi äänestyksessä kirjailija ja runoilija Anna-Mari Kaskiselle.

Kaskinen sai 248 ääntä, Elo 60.

Eloa enemmän ääniä saivat myös Jukka Hautala (181) ja Timo Vasko (151), joita ei kuitenkaan valittu hallitukseen.

Lähetysseuran vaalitoimikunnan ehdokasasettelu oli yksimielinen. Muut nimet vaalitoimikunnan esityksessä, piispa Matti Repo (350 ääntä), vs. kirkkoherra Jussi Peräaho (279 ääntä) ja toimistopäällikkö Lea Purhonen (197 ääntä) valittiin seuran hallitukseen. Elo ei niele tapahtunutta purematta.

– Katson että Lähetysseuran piirissä toimivat henkilöt syrjivät perussuomalaisia poliittisen vakaumuksen perusteella. Voi miettiä kuinka hyvin se sopii järjestön arvoihin, joita vuosikokouksessa niin kovasti peräänkuulutettiin, Elo sanoo.

Suomen Lähetysseuran vuosikokous ja hallituksen jäsenten vaali erovuoroisten tilalle pidettiin lauantaina Vihdissä Valtakunnallisten Lähetysjuhlien yhteydessä.

Toivottiin aktiivipoliitikkoa – perussuomalainen ei kelvannut

Simon Elo ei arvostele demokraattisen äänestyksen tulosta vuosikokouksessa. Edustajat äänestävät kuten oikeaksi näkevät. Sen sijaan hän kritisoi omien tietojensa mukaan kulissien takana tapahtunutta vaikuttamista.

Hänen mukaansa Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajalle Seppo Rissaselle ja Lähetysseuran entiselle ulkomaanosaston johdossa olleelle Tuula Sääksille oli järkytys, että hallitukseen esitettävä henkilö oli perussuomalainen.

– Toiminnanjohtaja Rissanen oli pahoitellut, että Lähetysseuran hallituksessa ei ole yhteiskuntasuhteiden erityisosaamista. Kulissien takana Rissanen kävi viime syksynä toivomassa vaalitoimikunnalta esitystä kansanedustajasta hallitukseen. Vaalitoimikunta toimi asiallisesti ja teki hyvin perustelua työtä, Elo sanoo.

Hän muistuttaa, että vaalitoimikunnan puheenjohtaja Erkki Haarala totesi ennen kokousta Kotimaa24;lle, että ”ei perussuomalaisuus voi olla este, eikä se, onko hallituspuolueen vai opposition edustaja”.

Tosiasiassa perussuomalaisuus oli Elon mielestä kuitenkin este. Pätevyydellä, kristillisellä vakaumuksella ja lähetyskäskyn kunnioittamisella ei ollut merkitystä. Elo viittaa Sääksin kokouksessa pitämään puheenvuoroon, jonka mukaan Simon Elon arvot ovat osittain ristiriidassa Lähetysseuran arvojen kanssa.

– Nähdäkseni Sääksin ja Rissasen toiminta on vakavassa ristiriidassa Lähetysseuran yhdenvertaisten arvojen ja poliittisen vakaumuksen syrjimättömyyden periaatteen kanssa. Vaalitoimikunnan yksimielinen esitys, jonka Rissanen oli itse tilannut, torjuttiin siksi että kyseessä oli ”väärä puolue” ja ”väärät arvot”.

Kirkossa syrjitään ihmisiä, mutta poliitikko panee hanttiin

Rissasen ja Sääksin toiminta on Elon mielestä heikentänyt Lähetysseuran suhteita merkittävään hallituspuolueeseen.

– Toiminnanjohtaja on toiminnallaan myös heikentänyt organisaationsa toimintaedellytyksiä, Elo sivaltaa.

Hieman kovalta kuulostavalla väitteellään kertoo Elo tarkoittavansa sitä, että juuri tietoinen pyrkimys katkaista mahdollisuus keskusteluyhteyden syntymiseksi seuran ja eduskunnan välillä heikentää seuran toimintaedellytyksiä.

Elon mukaan kirkossa vääryydellä toimivat ovat tottuneet siihen, että kukaan ei pane hanttiin. Uhrit ”kääntävät vain toisen posken”.

– Lähetysseurassa unohdetaan, että minä en kuulu kirkon sisäpiiriin ja osaan poliitikkona vastata vääryyksiin. Koen velvollisuudekseni tuoda epäkohdat julki. Liian pitkään kirkossa on syrjitty ihmisiä heidän vakaumuksensa vuoksi. Sen on viimein loputtava, ja jos voin olla osa sen päättämisessä, ehdokkuuteni on ollut tärkeä, Elo sanoo.

Syrjintä kirkossa kohdistuu Elon mukaan hyvin erilaisia vakaumuksia edustaviin ihmisiin, sekä konservatiivisesti että liberaalisti ajatteleviin.

– Tällainen on valitettavaa eikä sen pitäisi kuulua kristilliseen yhteyteen. Ei ihme, että kirkon ulkopuolella kerrotaan vitsinä, että kristityt vasta ovat kaikkein pahimpia. Valitettavasti siinä on totuuden siemen.

Elo: Kehitysavun tukeminen verovaroista vähenee joka tapauksessa

Simon Elo on aikaisemmin arvostellut kehitysyhteistyön rahoittamista julkisista varoista ja vaatinut sen rahoittamista vapaaehtoispohjalta. Tätä käytettiin Lähetysseuran hallitusvaalissa argumenttina hänen valintaansa vastaan.

Vaalitulos ja Elon olettama ”taustatyö” paljastavat Elon mukaan, että Lähetysseurassa vierastetaan uusia tai erilaisia mielipiteitä.

– Pidettiin siitä tai ei, julkinen tuki kehitysavulle tulee pienenemään. Se on maailmanlaajuinen suuntaus. Siksi Lähetysseurankin pitäisi päästä entistä paremmin keskusteluyhteyteen valtiovallan ja eduskunnan kanssa. Nyt vaikuttaa siltä, että Lähetysseurasta puuttuu valmiutta työskennellä eri tavalla ajattelevien kanssa.

Elo kiistää uhriutuneensa vaalituloksesta.

– Kyse ei nyt ole sellaisesta, haluan vain tuoda epäkohdat julki. Faktat varmaankin puhuvat puolestaan. Jos sama henkilö kulissien takana ensin haluaa yhteiskunnallisen vaikuttajan ja sitten haluaa tyrmätä asian, on toimittu epäasiallisesti, Simon Elo sanoo.

Kuva: Pressikuva

Lue myös:

Kansanedustaja Elon ehdokkuus herätti ristiriitoja vuosikokouksessa

Kehitysavun lopettamista vaatinut kansanedustaja noussee SLS:n hallitukseen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTampereen hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliArkkipiispa Welby tukee Britannian pysymistä EU:ssa

Ei näytettäviä viestejä