Neitsyt Mariaa. Katolilaiset viettävät Marian taivaaseen ottamisen juhlaa ja ortodoksit Marian kuolonuneen nukkumisen päivää. Suomalaisessa kansanperinteessä Jälki-Maariana tunnettua päivää on vietetty kristikunnassa virallisena juhlapäivänä jo 600-luvulta lähtien. Juhla sai katolisessa kirkossa uutta syvyyttä, kun paavi Pius XII antoi vuonna 1950 dogmin Marian ottamisesta suoraan taivaaseen.
– Katolilaisille tämä on erittäin tärkeä juhla, yksi kolmesta suuresta Maria-juhlasta. Siihen liittyy iankaikkisen elämän lupaus meille kaikille, sanoo Mariasta kirjan kirjoittanut tietokirjailija Marjatta Jaanu-Schröder.
Hänelle elokuun 15. päivä on erikoisen tärkeä paitsi nimipäivänä, myös siksi että hän kuului aikaisemmin Helsingin katoliseen Pyhän Marian seurakuntaan, jonka kirkko on nimenomaan Marian taivaaseen ottamisen kirkko.
– Se on Uspenskin katedraalin eli Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen katedraalin sisarkirkko, muistuttaa Jaanu-Schröder.
– Itse vietän juhlaa liittämällä siihen päivään kuuluvat rukoukset ja jos mahdollista, osallistun myös juhlamessuun.
Marian taivaaseen ottamisen päivää on vietetty kristikunnassa jo kirkon alkuvuosisatoina ja 600-luvulla siitä tuli virallinen juhlapäivä, mutta vasta 1950 Maria taivaaseen ottamisesta tuli dogmi. Sitä edelsi laaja kysely koko katolisessa kirkossa, jolloin Paavi Pius XII kysyi kaikilta, uskovatko katolilaiset näin.
– Kaikkialta vastaus oli yksimielisesti kyllä. Suomessakin elää vielä ihmisiä, jotka muistavat vastanneensa tähän kysymykseen kyllä. Kyseessä on siis katolisen kansan usko, ei vain paavin keksintö, sanoo Marjatta Jaanu-Schröder.
– Dogmina Marian taivaaseen ottaminen ei ole erityisen merkittävä tavallisen katolilaisen arjessa, eihän elämää dogmeista rakenneta, sanoo Jaanu-Schröder. Se, että Maria oli Jumalan ihmiseksi tulemisen väline ja Jumalan äiti, tekee hänestä erilaisen. Marian taivaaseen ottamisen juhla kertoo siitä, että Maria oli erityisen lähellä poikaansa ja hänet otettiin suoraan taivaaseen samoin kuin esimerkiksi profeetta Elia.
15. elokuuta on vapaapäivä monessa maassa eri puolilla maailmaa. Euroopassa vapaapäivää vietetään esimerkiksi Puolassa, Belgiassa, Liettuassa, Italiassa, Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa.
Kuva: Yksityiskohta Tizianin teoksesta Neitsyt Marian taivaaseenastuminen.
Ilmoita asiavirheestä