Kirkkopäivillä perjantaina Oulun tuomiokirkon noin puolilleen täyttänyt kirkkopäiväväki keskittyi tunnin ajan ydinkysymyksiin kirkon mission kohtalonkysymyksistä.
Suomalaisille ominaiseen tyyliin liikkeelle lähdettiin sitä, mikä on huonosti. Kirkon tutkimus- ja koulutuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki nosti esille kirkkoa koskevia laskevia lukuja. Niistä seuraa, ettei kristinusko siirry sukupolvien yli entiseen tapaan.
– Vain joka neljäs sanoo uskovansa niin kuin kirkko opettaa. Yli 70-vuotiden rukousaktiivisuus on vähentynyt huomattavasti kymmenessä vuodessa.
Salomäki peräänkuulutti kirkolta nopeaa ja rohkeaa reagointia muutoksiin.
Salomäki muistutti kuitenkin siitä, että koko maailmaa ajatellen tilanne ei ole ollenkaan lannistava, vaan uskontojen merkitys kasvaa jatkuvasti. Sen seurauksena voi odottaa, ettei vuonna 2060 kristittyjen määrä maailmassa ei ole vähentynyt.
Jumala on jo siellä, minne kirkko menee
Johtava asiantuntija Tomi Karttunen Kirkkohallituksesta toi esimerkkejä Euroopasta, esimerkiksi Englannista. Yksi kirkon tapa vastata laskeviin lukuihin on keskittyä ydintehtävään, siihen, mikä tekee kirkosta ainutlaatuisen.
– Saksassa puolestaan kirkon yksi painotus on aktiivinen osallistuminen julkiseen keskusteluun yhteiskunnallisissa kysymyksissä korostaen samalla kirkon arvoja, Karttunen sanoi.
Yliopistonlehtori Minna Hietamäki Helsingin yliopistosta muistutti siitä, että sana missio merkitsi alkujaan sitä, mitä Jumala tekee, että maailma pelastuisi.
Hietamäki toi keskusteluun ainakin osalle kristikuntaa radikaalinakin pidettävän näkökulman Jumalan läsnäolosta maailmassa.
– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Jumala on jo siellä, minne kirkko menee.
Tansaniassa papit tekevät paljon kotikäyntejä
Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja Tansanian luterilaisen kirkon Victoriajärven piispa Andrew Gulle kävivät missio-teemaa läpi varttitunnin keskustelussa. Kaukaa tulleelle Tansanian piispalle olisi tilaisuudessa suonut enemmän puhetilaa sinänsä kiinnostavien suomalaisten asiantuntijoiden kustannuksella.
Tansanian luterilainen kirkko kohtaa sellaisia kysymyksiä kuin miten tavoittaa ihmisiä voimakkaasti kaupungistuvassa yhteiskunnassa sekä miten tavoittaa lapsia ja nuoria, joita on 40 prosenttia koko väestöstä. Kolmantena kysymyksenä on köyhyys.
– Kun ei ole mitä syödä, on vaikeaa keskittyä kuuntelemaan Jumalan sanaa, piispa Andrew Gulle sanoi.
Hän painotti tilaisuuden jälkeen Kotimaalle antamassaan haastattelussa, että kirkon antamaan aineelliseen apuun on aina sidottava julistus, avunsaajalla on oikeus tietää, mikä motivoi avun antajaa.
Tansanian luterilainen kirkko yrittää perustaa uusia seurakuntia menemällä niihin kyliin, joissa ei ole kristillistä kirkkoa ja kutsumalla niiden asukkaita ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin. Tässä toiminnassa maallikoilla on keskeinen tehtävä.
Piispa Gulle kutsui suomalaisia Tansaniaan oppimaan kirkkonsa toimintatavoista.
– Voimme tulla myös tänne opettamaan teitä. On tärkeää oppia ja jakaa puolin ja toisin, oppia myös toinen toisensa tekemistä virheistä, Andrew Gulle sanoi.
– Suomeen verrattuna yksi oleellinen asia ehkä on, että kirkossamme painotamme rukouksen merkitystä. Rukoilemme toisiamme kohdatessamme sekä tilaisuuksissa.
– Lisäksi papit tekevät paljon kotikäyntejä.
Piispa Jukka Keskitalo sanoi keskustelussa Tansaniassa käydessään oppineensa, että kristinuskoon liittyy ilo. Hän sanoi opettelevansa sitä vielä.
– Toinen asia on se, että maallikoilla on seurakunnassa paljon enemmän tehtävää, meidän pitäisi alkaa luottaa enemmän maallikoihin, Keskitalo sanoi.
Lue lisää Oulun Kirkkopäiviltä:
Kristittyjen Elokapinan aktiivi: ”Olemme viljelleet tuhoa ja varjelleet omaa egoamme”
Nykynoita ja henkinen ohjaaja Kuparikettu Kirkkopäivillä: ”Älkää luoko kirkossa vastakkainasettelua”
Tansanialainen piispa Andrew Gulle Kirkkopäivillä: ”Voimme tulla myös tänne opettamaan teitä”
***
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta.
Antoisia lukuhetkiä!
Tansanialainen piispa Andrew Gulle Kirkkopäivillä: ”Voimme tulla myös tänne opettamaan teitä”
Ilmoita asiavirheestä