Tapaus Inkeri: Kaksoisjäsenyyskielto onkin voimassa vain Suomen sisällä


VenjlllvihitytKelton kirkossa vihittiin syyskuussa viisi pappia. Kuvassa vasemmalta lukien Samuel Korhonen, Johannes Häkämies, Juhana Tarvainen, Aarre Kuukauppi, Leif Nummela ja Sergei Pershin. Kuva: Kristiina Paananen

Kotimaa24 uutisoi syyskuussa, etteivät Inkerin kirkossa papeiksi syyskuussa vihityt suomalaiset miehet voisi olla yhtä aikaa sekä Suomen kirkon että Inkerin kirkon jäseniä.

Ilmeisesti he halutessaan voisivatkin. Kotimaa24 pääsi uutisen jäljille tarkkanäköisen lukijapalautteen kautta.

Kirkkohallituksen hallinto-osaston johtaja, kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja toteaa, että Suomen lainsäädäntöä sovelletaan useimmiten vain Suomen valtion alueella.

– Myös kirkkolain soveltamisala on lähtökohtaisesti Suomen valtion alue eli on katsottava että sen kaksoisjäsenyyskielto estää kuulumisen samanaikaisesti toiseen suomalaiseen (lihavointi toimituksen) uskonnolliseen yhdyskuntaan. Poikkeuksena tästä ovat Porvoon sopimuksen kirkot kuten Anglikaaninen kirkko Suomessa, Pihlaja toteaa.

– Inkerin kirkko ei ole tietojeni mukaan Suomessa rekisteröitynyt uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Maistraatit eivät myöskään tallenna väestörekisteriin tietoja kuulumisesta muuhun kuin suomalaiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan, hän jatkaa.

Lue aiempi uutinen: Pappeja ilman kirkon jäsenyyttä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon Ulkomaanavulle esitetään lisärahaa Tampereella
Seuraava artikkeli”Mersuherätyksen” muistoseurat Kokkolassa

Ei näytettäviä viestejä