Temppeliherrat irtisanoutuu Breivikin ritarifantasioista

temppeliherrat_205Anders Behring Breivik on julkisuuteen tuottamassaan materiaalissa käyttänyt kuvastoa Temppeliherrojen ritarikunnasta. Olemassa oleva kansainvälinen Temppeliherrain Ritarikunta – joka toimii myös Suoemssa – kuitenkin sanoutuu täysin Breivikistä. Breivik ei ole koskaan kuulunut Temppeliherroihin.

Esimerkiksi Breivikin julkisuuteen toimittaman 1500-sivuisen manifestin kansikuvana on Temppeliherrojen punainen risti.

– Breivikin omaa kansaa vastaan suunnattu terroriteko on käsittämätön, sanoo Suomen Temppeliherrain Ritarikunnan legaatti eli kansainvälisten asioiden sihteeri, Raision kirkkoherra Pertti Ruotsalo.

Ruotsalo uskoo, että Suomessa ei ole suurta varaa, että Breivikin temppeliherrafantasiat ja olemassa oleva Temppeliherrain Ritarikunta sekoitettaisiin toisiinsa.

– Joka niin tekee, tekee sen pahansuopuuttaan.

Ruotsalo luonnehtii Temppeliherrain Ritarikuntaa ekumeeniseksi ja kristilliseksi hyväntekeväisyysjärjestöksi ja sillanrakentajaksi. Temppeliherrain Ritarikunta (Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani – OSMTH) sai vuonna 2002 YK:lta avustusjärjestöstatuksen.

– Tämä Non-governmental organization -status takaa toimintamme laadun ja avoimuuden, Ruotsalo sanoo.

Ruotsalo kertoo, että Temppeliherrojen historiasta ovat monet napanneet omiin ideologioihinsa sopiva aineistoa, kuten myös Breivik.

Temppeliherrojen kansainvälisen järjestön sivulla on julkilausuma, jossa osoitetaan myötätuntoa norjalaisille ja tragedian uhrien omaisille sekä sanoudutaan selkeäsanaisesti irti tappajasta: ”Breivik ei ole nyt, eikä ole koskaan ollut OSMTH:n jäsen”.

Temppeliherrat on historiallinen järjestö, joka perustettiin 1100-luvulla ja lakkautettiin väkivaltaisesti 1300-luvulla. Nykyisin Suomessakin toimiva Temppeliherrain Ritarikunta (Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani – OSMTH) on osa kansainvälistä 1930-luvulla uudelleen perustettua ja 1995 uudelleen järjestäytynyttä kristillistä ritarikuntaa. Temppeliherrain Ritarikunnalla on Suomessa noin 300 jäsentä, heidän joukossaan toistakymmentä pappia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOslon piispa: Norjalaiset työstäneet suruaan kirkoissa
Seuraava artikkeliEspoon piispanvaali ei herätä intohimoja

Ei näytettäviä viestejä