Vainajien tuhkaus ilman edeltävää siunaustilaisuutta on yleistynyt, kirjoittaa Suomen Hautaustoimistojen liiton Tiimalasi-lehti. Päätoimittaja Maija Lepolan mukaan siunaustilaisuus jätetään paikoin väliin vaikka vainaja olisi kuulunut kirkkoon.
– Joissakin tapauksissa uurna siunataan pienellä porukalla jälkikäteen. Seurakuntaan kuulumattomien kohdalla ei välttämättä järjestetä mitään tilaisuutta, Lepola sanoo.
Hän toimii itse hautausyrittäjänä Järvenpäässä.
– Keski-Uudenmaan alueella on tänäkin vuonna ollut useampi tällainen tapaus. Jos ajatellaan pääkaupunkiseutua, arvioin sen olevan vähintään yhtä yleistä ellei yleisempääkin.
Ilman siunaustilaisuutta tehtävät tuhkaukset on huomattu myös Helsingin Hietaniemen krematoriokappeleita ylläpitävässä Krematoriosäätiössä, kertoo säätiön toimitusjohtaja Göran Fagerström.
– Yleensä siunaustilaisuudet järjestetään meidän kappelissa ja sen jälkeen vainaja tuhkataan. Otamme myös tuhkaukseen muualla siunattuja tai siunaamattomia vainajia ja näemme tilauksista, jos tehtäväksi antona on suoraan tuhkaus. Kyllä ne ovat minun mielestäni yleistyneet. Tapauksia tulee säännöllisesti vastaan, Fagerström sanoo.
Maija Lepolan mukaan yleistyminen on tapahtunut viimeisen muutaman vuoden aikana.
– Siitä ei ole varmaan viittä vuotta kauempaa, kun mietimme paikallisen seurakunnan kanssa, että suostuvatko papit siunaamaan vain uurnan. Tiedän, että kaikki papit eivät sitä hyväksy, Lepola sanoo.
Hän hahmottaa taustalle hautauskulttuurin murroksen.
– Hautaaminen halutaan hoitaa mahdollisimman hiljaisesti ja helposti. Tässä pääsee yhdellä tilaisuudella, mikä pienentää myös kustannuksia, kun kuljetuksia ei tule niin paljon.
Fagerströmin mukaan syyt tuhkausta edeltävän siunaustilaisuuden pois jättämiseen voivat olla moninaiset.
– Vainaja on voinut olla ateisti tai sitten hän on ollut niin yksinäinen ihminen, ettei ole saattajiakaan. Se täytyy muistaa, että jos vainaja on kuulunut kirkkoon ja siunaustilaisuutta ei järjestettäisikään, niin kuitenkin pappi käy siunaamassa vainajan meidän tiloissamme ennen tuhkausta. Se kuuluu papin velvollisuuksiin, Fagerström sanoo.
Ilmoita asiavirheestä