Helsingin piispanvaalissa toiseksi eniten ääniä saanut sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa otti vastaan tiedon kirkkoherra Teemu Laajasalon voitosta pettyneen kannattajajoukkonsa keskellä.
– On todella sääli, että toista kierrosta ei tullut. Vaikka lopputulos olisi ollut sama, sille, joka tulee valituksi, on terveellisempää joutua toiselle kierrokselle. Kampanja on testi vaativiin tehtäviin, Hallamaa kertoi tunnelmistaan tuoreeltaan puhelimitse.
Teemu Laajasalo sai piispanvaalin ensimmäisen kierroksen äänistä 51,2 prosenttia. Hallamaa keräsi äänistä 25 prosenttia ja päihitti kolmannen ehdokkaan, Kaisamari Hintikan, äänisaaliin parilla prosenttiyksiköllä.
Vaalin tulos ei yllättänyt Hallamaata. Hänen mukaansa Teemu Laajasalolla oli kotikenttäetu työnsä ja viihdetaustansa vuoksi.
– Tosin siihen nähden, millä systemaattisuudella Teemun kampanjaa on alusta asti vedetty, ylivoima oli aika pieni.
Hallamaa ei ollut osannut etukäteen arvioida, miten hänen ja Hintikan äänet jakautuvat.
– Ihmiset tykkäävät erityyppisistä ihmisistä. Kaisamarin ja minun kohdalla on otettu esiin sukupuoli, vaikka Teemu on se, jota osa on äänestänyt sukupuolen perusteella. Kirkossa on harha siitä, että sukupuolella ei ole väliä, vaikka sukupuolen piilomerkitys on valtava.
Kiinnostaako arkkipiispanvaali?
Vaalikampanjan aikana Hallamaa pettyi keskustelun keveyteen. Hän olisi halunnut, että piispaehdokkaita olisi hiillostettu politiikan ja talouden asioista tai ekologisista ja maailmankuvallisista kysymyksistä.
Mahdolliset vaalikampanjat eivät kuitenkaan pääty tähän. Arkkipiispanvaali käydään jo helmikuussa. Kiinnostaako se Hallamaata?
– Ehdokkuus on vaativaa. Ihmisen pitää miettiä sitä tarkkaan, kun on vaativa työ, johon on sitoutunut, Hallamaa sanoo.
Sanotko siis ei, jos tukijasi pyytävät sinua ehdolle uuteen vaaliin?
– Olen juuri tullut maratonilta maaliin, ja ehdotat, että nurkan takana odottaa uusi maraton, Hallamaa sanoo ja antaa ymmärtää, että ajankohta ei ole otollinen tulevista haasteista keskustelemiseen.
Pettymys merkki täysillä mukana olemisesta
Hallamaa kertoo saaneensa tuloksen ratkettua tukijoiltaan runsaasti viestejä. Ehdokkaan mukaan jotkut ovat kertoneet olevansa niin pettyneitä, etteivät halua lähteä kotoaan.
– Olen sanonut tukijoille, että elämä jatkuu ja meillä on muitakin tehtäviä. Itse voin palata omaan elämääni eikä minun tarvitse pitää raskasta ja aikaa vievää harrastusta, Hallamaa naurahtaa.
Hän sanoo olevansa iloinen siitä, että häntä pyydettiin ehdolle ja että hän suostui mukaan vaaliin.
– Olen etuoikeutettu, että olen saanut tämän kokemuksen.
Omaa pettymystään Hallamaa pitää sen merkkinä, että on ollut vaalissa mukana täysillä.
– Tulevalle piispalle toivotan Jumalan siunausta hirveän vaativaan tehtävään. Kantakoot esirukouksemme häntä.
Päivitetty 18.8. kello 13.20 ehdokkaiden vahvistettujen tulosten mukaan saamat prosenttiosuudet.
Kuva: Olli Seppälä. Jaana Hallamaa Helsingin Seuratuvalla piispanvaalin aattona tiistaina pidetyissä siioninvirsiseuroissa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Lue myös:
Teemu Laajasalo on Helsingin uusi piispa – vaali ratkesi täpärästi ensimmäisellä kierroksella
Ilmoita asiavirheestä