Helmikuun alussa järjestetään Saamelaiset Suomessa -seminaari. Kirkon saamelaistyön sihteerin Erva Niittyvuopion mukaan vähemmistöjen sulauttaminen valtakulttuuriin ja huomiotta jättäminen on osa saamelaisten yhteiskunnallista arkea.
– Luterilaisessa kirkossa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että saamelainen kulttuuri ei ole päässyt toivotulla tavalla vaikuttamaan esimerkiksi jumalanpalveluselämään. Mahdollisuus saamenkielisiin palveluihin on edelleen rajoittunutta, koska saamenkielentaitoisia kirkon työntekijöitä ei ole riittävästi. Toki kirkko on tehnytkin paljon, muun muassa tukenut taloudellisesti kirkollisten ja hengellisten kirjojen käännöstyötä.
– Kirkolla on tarjottavana sanoma, joka ei vanhene koskaan. Jokaisen tulee luterilaisuuden perinteen mukaan päästä äidinkielellään kuulemaan ja ylistämään Jumalaa. Toivomme tämän saamelaisten näkymättömyyden verhon katoavan.
Niittyvuopio muistuttaa, että saamelaisilla on oma kieli, oma hengellisen musiikin perinne ja oma kulttuuri, joka kätkee sisäänsä muun muassa rikkaan käsityöperinteen.
– Tämän kaiken soisin näkyvän tulevaisuuden kirkossa niin, että olisimme itse yhteistyössä muiden kanssa tekemässä ja toteuttamassa tätä kaikkea.
Niittyvuopio toivoo, että Inarissa 4.-5.2 järjestettävä Saamelaiset kirkossa -seminaari herättelisi saamelaisnuoria kiinnostumaan teologian opinnoista ja muihin kirkon virkoihin valmentavista opinnoista. Seminaari on myös sovinnon ele. Tietoisuus vähemmistökulttuureista voi rakentaa kirkkoa kaikille yhteiseksi kotikirkoksi.
Ensi kertaa Suomessa
Saamelaiset kirkossa -seminaari järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa, 4.-5.2.2012 Inarissa, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Edellinen seminaari järjestettiin Ruotsin Kiirunassa. Inarissa mukana ovat muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen, Oulun piispa Samuel Salmi, Lapin lääninrovasti, Inarin kirkkoherra Jouko Lepistö, Oulun yliopiston Giellagas-instituutin professori Veli-Pekka Lehtola, saamelaiskäräjien uusi edustaja Pirita Näkkäläjärvi. Utsjoen kirkkoherra Arto Seppänen ja kirkkotulkki, nyt jo yli 80-vuotias, Josef Aslak Aikio sekä inarinsaamenkielen yliopistolehtori Marja-Liisa Olthuis.
Oulun hiippakunta järjestää seminaarin yhteistyössä Inarin seurakunnan, Saamelaiskäräjien, Sami Søsterin, Kirkkohallituksen ja Giellagas-instituutin kanssa.
Ilmoita asiavirheestä