Suuri joukko pappeja miettii nyt, miten toimia ensi vuoden maaliskuussa, kun uusi avioliittolaki tulee voimaan.
Lännen Median kyselyn mukaan 40 prosenttia papeista ilmoitti loppuvuonna 2014 olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Kyselyn aikaan eduskunta oli juuri hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain.
Tällä hetkellä kymmenet papit pohtivat keskenään vihkimisen mahdollisuutta, vaikka piispat toppuuttelevat ja kirkollinen keskustelu ja ohjeistus laahaavat jäljessä. Mukana keskusteluissa on mies- ja naispappeja eri hiippakunnista.
Yksi keskusteluihin osallistuneista on Salon seurakunnan Perttelin aluekappalainen Suvi Laaksonen. Häneltä on pyydetty vihkimisiä.
– Olen vastannut pareille, että toivon voivani vihkiä heidät. En kuitenkaan uskalla toimia työnantajaani vastaan. Jos kirkko siis sanoo ei vihkimisille, joudun tuottamaan pyytäjille pettymyksen.
Laaksonen sanoo pohtineensa, että kirkon olisi viisasta luopua vihkioikeudestaan. Tällöin vihkiminen olisi vain maistraateissa tapahtuva juridinen toimitus, ja kirkko voisi rukoilla niiden puolesta, jotka sitä toivovat.
– Kirkko on minulle hirvittävän rakas. Haluaisin vaalia sen yhtenäisyyttä, mutta en ymmärrä niitä vahvoja äänenpainoja, jotka tässä asiassa ihmisillä on. Kaipaan avointa keskustelua ja toivon, ettei kenenkään tarvitsisi pelätä, että tulee leimatuksi.
Loppu heteromiesten keskusteluille
Helsingin seurakuntien ruotsikielisen oppilaitostyön pappi Jessica Högnabba sanoo harkinneensa erilaisia vaihtoehtoja toimia vihkimisasiassa.
– Mielestäni kirkossa ei voida yksiselitteisesti sanoa, että avioliitto on vain naisen ja miehen välinen. Kirkko on yhtä kuin sen jäsenet, eli kirkko on myös sitä mieltä, että avioliitto kuuluu samaa sukupuolta oleville.
Högnabba pitää tärkeänä, että keskustelua vihkimisestä ei tällä kertaa käydä perinteiseen kirkolliseen tapaa heteromiesten kesken, vaan että mukana olisivat myös ne kirkon jäsenet, joita asia henkilökohtaisesti koskettaa.
– Rukoilen päättäjille viisautta. Ratkaisuksi ei voi tarjota sitä, että asiasta tullaan keskustelemaan seuraavat 20 vuotta. Avioliittokäsityksen muuttaminen voi olla iso päätös, mutta niin on myös se, että kieltäydytään välittämästä Jumalan siunausta.
Ohjeet tulevat pahasti myöhässä
Seinäjoen seurakunnan Nurmon seurakuntapastori Henna Salo sanoo toivoneensa piispoilta ohjeita hieman aikaisemmin. Nyt ne ovat myöhässä.
– Ihmiset suunnittelevat häitään hyvinkin jo vuotta aikaisemmin. Me emme tiedä, kuinka kohdata kirkollista vihkimistä toivovat. Kukaan ei tiedä, aikooko noudattaa ohjeita, kun mitään ohjeita ei ole.
Saloa myös harmittaa, että sateenkaariperheet eivät uskalla pyytää seurakunnasta pappia kastamaan lasta sen pelossa, että vastaanotto voi olla mitä vain. Yhteydenotot tulevat nyt tutun tutun kautta.
– Kaipaan ohjeistusta myös heille, joilla on tässä asiassa kielteinen kanta.
Virallista nimilistaa vihkivistä papeista ei ole
Julkisuudessa on esitetty, että varsinkin Helsingin hiippakunnassa olisi toistakymmentä pappia, jotka olisivat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja heti, kun se lain mukaan on mahdollista.
– Mistään virallisesta nimilistasta ei ole kyse. Olemme keskustelleet siitä, että sateenkaari-ihmiset ovat tasavertainen osa kirkkoa, minkä tulee näkyä myös pappien toimissa, sanoo Helsingin seurakuntien yliopistopappi Laura Mäntylä.
– Pohdimme, mikä olisi meiltä papeilta rakentavin ja linjakkain tapa toimia tässä siirtymävaiheessa kohti tasa-arvoista vihkimistä myös kirkossa. Keskustelussa on mukana pappeja kaikista hiippakunnista.
Näitä keskusteluja on Mäntylän mukaan käyty ennen kuin piispat ovat julkisuudessa korostaneet, että pappien pitää noudattaa kirkkojärjestystä.
Erityisen vilkasta keskustelu suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien vihkimiseen on ollut pappisjoukossa, joka oli mukana niin sanotussa peukutusvideossa vuonna 2014. Videolla papit ilmaisivat tukensa sukupuolineutraalille avioliittolaille. Videolla esiintyi 34 pappia eri puolilta Suomea.
Mäntylä tietää, että monet papit kokevat mahdottomaksi sanoa ”ei” parin pyytäessä vihkimistä, vaikka kirkon virallinen linja sen kieltäisi.
– Mutta emme halua, että kukaan ottaa tätä minä vihin -titteliä itselleen, koska se ei vastaa totuutta, että vain yksi vihkisi. Ja emmehän voi luvata vihkiä, mikäli piispat jotenkin vielä pystyvät lainsäädännöllisesti estämään vihkioikeutemme.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Papit peukuttavat tasa-arvoisen avioliittolain puolesta – Katso video
MTV3: Piispat toppuuttelevat vihki-intoisia pappeja uuden avioliittolain tullessa voimaan
Näin kirkko varautuu Suomessa avioliittolain muutokseen
Ilmoita asiavirheestä