Tuli on tuhonnut useita kirkkoja viime vuosikymmenten aikana. Syinä ovat olleet salama, sähkövika ja viime aikoina myös tuhopoltot, kuten lauantaina Ylivieskassa, jossa 1700-luvun lopulla rakennettu puukirkko tuhoutui täysin. Poliisin kiinni ottama kantasuomalainen mies on alustavassa puhuttelussa tunnustanut teon.
Viime vuosina tuhopolttojen yrityksiä on ollut useita, esimerkiksi viime vuoden elokuussa Polvijärven kirkon sivuovet sytytettiin palamaan.
Tuoreimmat todella pahoja vahinkoja luterilaisille kirkoille aiheuttaneet palot ovat vuodelta 2006, jolloin paloivat Porvoon tuomiokirkko ja Kaivokselan kirkko Vantaalla. Kumpikin oli tuhopoltto.
1997 paloi Tyrvään Pyhän Olavin kirkko ja 1989 Lentiiran kirkko Kuhmossa. Kyse oli tuhopoltoista.
1985 paloi Pietarsaaren maalaiskunnan kirkko. 1984 salama sytytti Rantasalmen kirkon. Haapaveden vanha puukirkko tuhoutui tulipalossa 1981. Samana vuonna lattialämmitys sytytti Tyrvään kirkon.
Vuosi 1979 oli poikkeuskelinen, silloin paloivat Bromarvin, Rautavaaran, Lieksan ja Tenholan kirkot. 1970-luvulla paloi toistakymmentä kirkkoa.
Toistuvat kirkkopalot vauhdittivat seurakunnissa sammutusjärjestelmien hankkimista.
Monet vanhat kivikirkot ovat historiansa aikana käyneet läpi montakin tuhoa ja tulipaloa. Esimerkiksi Turun tuomiokirkko on tuhoutunut kuusi kertaa.
Kuva: Olli Seppälä. Porvoon tuomiokirkko paloi tuhopolton seurauksena 29. toukokuuta 2006. Kirkko korjattiin, kuva marraskuun lopulta 2009.
Lue myös:
Kirkkojen sammutusjärjestelmissä on eroja
Ilmoita asiavirheestä