Tulkaa kaikki -liikkeen kirkollisvaaliehdokkaat Helsingin hiippakunnassa hoputtavat kirkkoa määrittämään kantansa uuteen avioliittolakiin. Se tulee voimaan 1.3.2017 eli reilun vuoden kuluttua, muistutetaan ehdokkaiden julkisuuteen lähettämässä tiedotteessa. Sen vuoksi kirkon on löydettävä vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
1. Suomen lain näkökulmasta kirkon papit voivat vihkimiseen oikeutettuina viranhaltijoina vapaasti vihkiä avioliittoon myös samasukupuoliset parit. Valtion näkökulmasta ongelmaa ei ole, mutta kirkon näkökulmasta on, koska kirkossa on avioliitosta erilaisia käsityksiä. Onko lain mukaisesti toimivalla papilla vaara joutua rangaistuksi kirkossa? Miten?
2. Jos papin seurustelukumppani on samaa sukupuolta, rohkaiseeko piispa paria avo- vai avioliittoon? Jos avoliittoon, mikä on perustelu? Jos avioliittoon, miten piispa suhtautuu papin pyyntöön saada omalle avioliitolleen siunaus?
3. Pitääkö kirkko kaikkien jäsentensä avioliittoja avioliittoina? Jos kyllä, miten tämä näkyy käytännössä? Jos ei, miten tämä perustellaan ja mitä siitä seuraa?
Tulkaa kaikki -liikkeen mielestä kirkon on kyettävä vastaamaan näihin ja muihin asiaan liittyviin kysymyksiin ajoissa, perustellusti ja kaikenlaisia ihmisiä ja perheitä kunnioittaen.
Tiedotteen ovat allekirjoittaneet, professori Jaana Hallamaa, journalisti Johanna Korhonen ja kärkihankekoordinaattori Katri Korolainen.
Tulkaa kaikki -liike ei ole käsitellyt kysymystä siitä, tulisiko kirkon vihkiä samasukupuolisia aviopareja, joten liikkeellä ei ole asiaan yhteistä kantaa. Useat kirkolliskokousehdokkaat kuitenkin pitävät tavoitteena sitä, että kirkko vastaisuudessa vihkii kaikki avioon aikovat jäsenensä ja pyydettäessä siunaa myös maistraatissa solmitut avioliitot.
Kirkolliskokousvaalit järjestetään 9.2. Äänioikeutettuja ovat seurakuntien luottamushenkilöt ja papit.
Lue myös:
Vaalikysely: Parhaiten ehdokkaista edustettuina heränneet ja viidesläiset
Ilmoita asiavirheestä