Helsingin tuomiokapitulin mukaan kirkkoherra Kari Kanala on käyttäytynyt stand up -komiikan perinteeseen kuuluvassa roast-esityksessä vastoin asemansa ja tehtävänsä edellyttämiä tapoja. Kapituli käsitteli asiaa keskiviikkona.
Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherrana työskentelevä Kanala osallistui tämän vuoden tammikuussa Helsingin Savoy-teatterissa järjestettyyn roastiin eli julkiseen pilkkaamiseen komediahengessä.
Tapahtuma nousi laajempaan julkisuuteen Ilta-Sanomien raportoitua tilanteesta. ”Tv-pappi Kari Kanala vitsaili Raamattu kädessä Jumalasta ja Esko Eerikäisen intiimielämästä – sivalsi ronskisti Martina Aitolehdestä”, lehti otsikoi.
Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli sai käsiteltäväkseen Kanalan esiintymistä koskevan kantelun. Siinä kantelija luonnehti Kanalan käytöstä rienaavaksi sekä ”Jumalaa ja Hänen seurakuntaansa halventavaksi”. Kantelija peräänkuulutti Kanalan eettistä vastuuta siitä, millaista esimerkkiä tämä antaa alaisilleen ja seurakuntalaisille.
Kari Kanala totesi vastauksessaan, että kyseessä oli käsikirjoitettu esitys, jossa esiintyjät ovat rakennetuissa rooleissa. Asiat oli sovittu esiintyjien kesken ennalta, ja yleisö tiesi, mistä roastaamisessa on kyse.
Kanala kertoi tuomiokapitulille pohtineensa, oliko roastiin mukaan lähteminen virhearvio. Hän totesi saaneensa yleisöltä myönteistä palautetta sekä Savoy-teatterin roastista että aiemmin Turun Linnateatterissa ja Seinäjoen Kaupunginteatterissa toteutetuista roasteista, joihin hän niin ikään on osallistunut.
Kari Kanala: Otan opiksi ja ojennukseksi
Tuomiokapituli toteaa arvioinnissaan, että viihteeseen on ruhtinaan palveluksessa olleesta hovinarrista alkaen kuulunut ironia ja satiiri. Roast-ohjelmassa käsitellään satiirisesti viihdemaailmaa seuraavan yleisön tuntemia julkkiksia.
Kapituli huomauttaa, että viranhaltijan on kirkkolain mukaan toimittava tehtävässään tasapuolisesti ja käyttäydyttävä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.
”Tämä on yleinen periaate työntekijöiden käyttäytymisestä työssä ja työn ulkopuolella.”
Tuomiokapituli toteaa, että kulloinenkin yhteiskunnallinen ilmapiiri ja yleiset käyttäytymisnormit luovat puitteet työntekijöiden käyttäytymisvaatimuksille. Papinvirkaa hoitavat samastetaan kapitulin mukaan vahvimmin yhteisönsä edustajiksi. Julkisilla esiintymisillä papit voivat monipuolistaa kuvaa itsestään ja yhteisöstään, eikä papeille ole tarpeen asettaa kieltoa osallistua viihdeohjelmiin, kapituli linjaa.
Äärimmilleen vietyä satiiria edustavaan roastiin osallistuminen selkeästi papin viran edustajana on kuitenkin tuomiokapitulin mukaan papille sopimatonta käytöstä. ”Satiirityyppisessä esiintymisessä on tehtävä selkeä ero roolihahmon ja oikean henkilön välillä”, kapituli lausuu.
Kapituli toteaa, että Kari Kanala on käyttäytynyt Savoy-teatterin roast-esityksessä vastoin asemansa ja tehtävänsä edellyttämiä tapoja. Asiassa ei kuitenkaan ryhdytä muihin toimenpiteisiin.
Kari Kanala sanoo Kotimaa24:lle, että hän ottaa tuomiokapitulin päätöksen itselleen ”opiksi ja ojennukseksi”.
– Olen aina halunnut mennä sinne, missä ihmiset ovat. Haluan tehdä niin jatkossakin ja rohkaisen siihen myös alaisiani. Teatterimaailma on kiinnostanut minua erityisesti, ja siellä voi kohdata ihmisiä, joita ei kirkossa kohtaa. Täytyy kuitenkin jatkossa harkita vielä tarkemmin, mihin lähtee ja mistä kieltäytyy, Kanala sanoo.
Asiaa koskevan tuomiokapitulin pöytäkirjanotteen voi lukea täältä.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Kommentti: Tekikö kirkkoherra Kari Kanala virheen, kun osallistui roastiin?
Pääkirjoitus: Kohujen jälkeen on anteeksipyyntöjen ja selvittelyjen aika
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.