Helsingin Kirjamessuilla julkistettiin tänään tutkija Valdemar Kallungin raportti, joka tarkastelee, millaiset mahdollisuudet kirkolla on uudistaa suhdettaan julkisiin palveluihin.
”Yhteistyön kolmas polku – Palvelurooli kirkon yhteiskunnallisen aseman uudistajana” -raportti esittelee nykyisen sopimusyhteistyön tilanteen, palvelutuotannon kehittämismahdollisuudet ja palveluroolin vaikutukset kirkon perustehtävään. Raportti tarjoaa neljä kehittämispolkua, jotka auttavat arvioimaan eri lähestymistapoja sekä niiden etuja ja haittoja.
Kallunki kehottaa kirkkoa päättämään, haluaako se jatkossa osallistua hyvinvointipalvelujen tuottamiseen julkisella rahoituksella. Hänen mukaansa muutokset sosiaali- ja terveyspalveluissa ja seurakuntarakenteessa sekä talouden niukkuus ovat tekijöitä, jotka tulevat heikentämään varhaiskasvatuksen, nuorisotyön ja diakonian yhteiskunnallista osallistumista.
– Vain määrätietoisella kehittämisellä kirkon on mahdollista ylläpitää rooliaan. Keskeistä on sopimuksellinen osallistuminen hyvinvointipalvelujen tuotantoon, jotta kirkko hengellisenä toimijana voi vahvistaa merkitystään ihmisten hyvinvoinnin tukijana, Kallunki sanoo.
Rooli sopimuksellisena julkisten palvelujen tuottajana on merkittävä muutos kirkon nykyiseen toimintaan. Keskeisin kysymys on palveluiden suhde kirkon hengelliseen perustehtävään.
– Palveluntuottajaksi ryhtymisen seuraukset kirkolle itselleen riippuvat pitkälti palvelumuodosta ja organisointitavasta. Luontevimmin kirkolle sopivat kasvatustyön osaamiseen perustuvat palvelut, jotka voivat liittyä nykyisen aamu- ja iltapäivätoiminnan ohella päiväkotitoimintaan.
– Toisaalta erimuotoiset diakonian palvelut kuten päihdehuolto, kriminaalityö tai vanhustyö tarjoavat myös mahdollisuuksia esimerkiksi asumispalveluiden ja tukipalveluiden tuottamiseen. Rahoitustapana palveluseteli edustaa suuria ostopalvelusopimuksia luontevampaa mallia kirkolle, Kallunki toteaa.
Tutkimus perustuu kaikkiin seurakuntiin suunnattuun kyselyyn ja kyseistä aineistoa täydentäviin haastatteluihin.
Ilmoita asiavirheestä