Ulkomaanavun Rytkönen: Hallituksen ohjelma ihmisarvoa alentava

Kirkon Ulkomaanavun rauhanverkoston päällikkö Aaro Rytkönen arvostelee rajusti hallituksen tuoretta turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa.

Facebook-päivityksessään Rytkönen kuvaa ohjelmaa itsekkääksi, lyhytnäköiseksi ja sisäänpäin kääntyneeksi.

”Ohjelmasta tulee olo, että turvapaikanhakijoita pidetään syyllisinä kunnes toisin todistetaan. Toiveet kotoutumisesta ovat tällä ohjelmalla kovan työn takana, sillä toimenpideohjelman mukaan kotouttaminen aloitetaan käytännössä vasta kun hakija on saanut positiivisen turvapaikkapäätöksen. Valitettavasti tuona aikana ihminen ehtii jo syrjäytyä. Lisäksi turvapaikanhakijat tullaan ohjelman mukaan asettamaan käytännössä avovankilaan ilmoittautumisvelvollisuuksineen”, Rytkönen päivittää.

”Toivon, että ohjelman valonpilkahdukset liittyen väestöryhmien ja kulttuurien vuoropuheluun, yritysten, maahanmuuttajajärjestöjen ja uskonnollisten yhdistysten tukemiseen ja turvapaikanhakijoiden yrittäjyyden ja osaamisen hyödyntämiseen kotouttamisessa otetaan vakavasti ja niihin tartutaan. Näihin pitää kuitenkin tarttua heti kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen. Ei vasta positiivisen päätöksen jälkeen”, hän jatkaa.

Kotimaa24:lle Rytkönen sanoo, että hänen mielestään ohjelma ei tartu siihen, että Suomi voisi oikeasti hyötyä tänne tulevasta muuttoliikkeestä.

Ohjelmassa todetaan muun muassa, että ”kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aiheettomat turvapaikanhakijat on palautettava tehokkaasti”.

Puhetta aiheettomista turvapaikanhakijoista Rytkönen pitää suorastaan ihmisarvoa alentavana.

– Dokumentti on paikoin ihmisarvoa alentava.

Ohjelman mukaan kielteisen päätöksen saaneille perustaan erityisiä palautuskeskuksia minimipalveluin. Rytkösen mielestä tällaiset minimipalvelut lisäävät väestöryhmien vastakkainasettelua, vaikka ohjelma nimenomaan ilmoittaa pyrkivänsä estämään sitä.

Dokumentin mukaan vastaanottokeskuksille laaditaan vastaanottorahan edellytykseksi järjestyssäännöt päivittäisellä ilmoittautumisvelvollisuudella. Tämä rajoittaa Rytkösen mielestä liikkumisen vapautta.

Pelkkää negatiivista hän ei kuitenkaan ohjelmassa näe. Myönteisinä ehdotuksina Rytkönen pitää eri väestöryhmien ja kulttuurien vuoropuhelun edistämistä ja sitä, että työllistymisestä ja yrittäjyydestä puhutaan hyvin positiiviseen sävyyn.

– Ohjelmassa on myös hyviä asioita, mutta niiden toteuttaminen pitää aloittaa heti, kun ihminen saapuu Suomeen. Nyt olisi ollut hyvä hetki muuttaa kotoutumislakia niin että sen piiriin olisi päässyt jo ennen positiivista turvapaikkapäätöstä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTulipalo vastaanottokeskuksessa – seurakunta lähetti tiedotteen
Seuraava artikkeliHelsingissä valittiin pappisasessori

Ei näytettäviä viestejä