Israelin hallitus ja maan media ovat viime päivinä protestoineet voimakkaasti YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon ohjelma- ja ulkosuhteiden komission päätöksen vuoksi.
Siinä Jerusalemin Temppelivuoresta puhutaan ikään kuin paikalla olisi merkitystä ja historiaa vain islamilaisena pyhänä paikkana.
Unescon päätöslauselma kutsuu Israelia useita kertoja miehittäväksi vallaksi. Temppelivuoresta käytetään englanninkielisessä tekstissä vain arabialais-islamilaista nimitystä Al-Haram al-Sharif. Kuuluisan, juutalaisille tärkeän Itkumuurin eli Länsimuurin ääressä olevaa aukiota kutsutaan islamilaisittain Al-Buraqin aukioksi.
Huhtikuun 11. päivänä hyväksytty päätöslauselma ei viittaa Temppelivuoren ja sen välittömän ympäristön juutalaiseen historiaan tai uskonnolliseen merkitykseen. Kuitenkin on varmaa, että sekä Salomon temppeli että sen tuhouduttua paikalle rakennettu toinen temppeli ovat sijainneet Temppelivuorella. Molemmat mainitaan Raamatussa useita kertoja.
Unescon päätöksessä Israelia vaaditaan lopettamaan Temppelivuoren ympäristön rakennustyöt ja kaivaukset, sallimaan muslimien esteetön pääsy rukoilemaan Temppelivuorella sijaitseviin Kalliomoskeijaan ja Al-Aqsan moskeijaan ja kunnioittamaan Temppelivuorta islamilaisena pyhänä paikkana.
Päätöslauselma syyttää Israelia myös ”juutalaisten valehautojen” lisäämisestä vanhoille muslimihautausmaille sekä kaivauksissa paljastuvien islamilaisten ja bysanttilaisten raunioiden muuttamisesta ”niin kutsutuiksi juutalaisiksi rituaalikylpyaltaiksi tai rukoilupaikoiksi”.
Israelin ja Länsirannan alueella yleensä ja Jerusalemissa erityisesti arkeologia on herkkä tieteenlaji. Se, mitä tai kenen historiaa kaivauksissa paljastuu, on usein myös poliittisesti latautunutta.
Jerusalemin vanha kaupunki muureineen on Unescon maailmanperintökohde.
”Absurdi päätös”
Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu on luonnehtinut Unescon päätöstä ”absurdiksi”. Pääministerin mukaan Unesco kirjoittaa uudelleen osaa ihmiskunnan historiasta, koska se ei ota huomioon Temppelivuoren tuhatvuotista juutalaista menneisyyttä.
Unescon päätöslauselmaa esittivät Algeria, Egypti, Libanon, Marokko, Oman, Qatar ja Sudan.
Päätöstä kannatti 33 valtiota, mukaan lukien Espanja, Ranska, Ruotsi ja Venäjä. 17 valtiota pidättäytyi äänestämästä. Kuusi maata äänesti päätöslauselmaa vastaan. Nämä olivat Alankomaat, Iso-Britannia, Liettua, Saksa, Viro ja Yhdysvallat.
Kaikkiaan Unescon ohjelma- ja ulkosuhteiden komissioon kuuluu 58 jäsentä.
Israelilaisen Yesh Atid -puolueen puheenjohtaja Yair Lapid on arvostellut Unescoa siitä, että järjestö edistää mielestään suvaitsevaisuutta sekä uskontojen ja kulttuurien dialogia, mutta pyyhkii siitä huolimatta pois Israelin historiallisesta narratiivista.
Temppelivuori on ollut muun Itä-Jerusalemin tavoin Israelin hallussa vuodesta 1967 alkaen. Käytännössä Israel on kuitenkin jättänyt Temppelivuoren hallinnan islamilaiselle Waqf-säätiölle.
Juutalaisten vierailut Temppelivuorella ovat viime vuosina muuttuneet ei-toivotuiksi ja Israel rajoittaa niitä sekä poliittisista että teologisista syistä. Monien rabbien mukaan juutalaisen ei pitäisi lainkaan nousta Temppelivuorelle, koska muinaisen temppelin kaikkein pyhimmän tarkkaa sijaintia ei tiedetä. Sen paikalle juutalaisen ei ole lupa edelleenkään astua.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä