USA: Isin syyllistyy kristittyjen kansanmurhaan

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on nimittänyt Isisin harjoittamaa kristittyjen ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen vainoa ensi kertaa julkisesti kansanmurhaksi.

– Daesh on syyllistynyt hallitsemillaan alueilla kansanmurhaan, jonka kohteiksi ovat joutuneet jesidit, kristityt ja shiiat, Kerry sanoi eilen antamassaan lausunnossa käyttäen terroristijärjestöstä halventavana pidettyä nimeä.

Kerryn mukaan Isisin kontolla on rikoksia ihmisyyttä vastaan ja etnisiä puhdistuksia, jotka ovat kohdistuneet samoihin ihmisryhmiin, mutta myös sunnimuslimeihin, kurdeihin ja muihin vähemmistöihin.

Kerry myöntää, että Isisin valtaamilta alueilta on vaikeaa saada täyttä kuvaa siitä, mitä siellä tapahtuu. Hänen mukaansa johtopäätökset perustuvat Yhdysvaltain ulkoministeriön ja tiedustelupalvelun keräämään todistusaineistoon kuukausien ajalta.

– Tiedämme, että Daesh on teloittanut kristittyjä pelkästään uskonsa takia Mosulissa ja muualla Irakissa. Se on teloittanut 49 koptia ja Etiopian kristittyä Libyassa ja pakottanut kristittyjä naisia ja tyttöjä seksiorjuuteen.

– Tiedämme, että hallitsemillaan alueilla Daesh on pyrkinyt systemaattisesti tuhoamaan ikivanhaa kulttuuriperintöä, kuten armenialaisia, syyrialais-ortodoksisia ja roomalaiskatolisia kirkkoja. Se on räjäyttänyt luostareita ja profeettojen hautoja sekä häpäissyt hautausmaita.

Kerryn mukaan kansanmurhaan kuuluu pyrkimys hävittää etninen tai uskonnollinen ryhmä kokonaan tai osittain.

– Tiedämme, että Daesh on antanut joillekin uhreilleen mahdollisuuden valita joko uskosta luopuminen tai tapetuksi joutuminen. Se on monille valinta kahden erilaisen kuoleman välillä.

Terroristijärjestön koko maailmankuva perustuu niiden hävittämiseen, jotka eivät alistu sen perverssiin ideologiaan, Kerry muistuttaa.

– Jos Daesh onnistuisi pystyttämään niin kutsutun kalifaattinsa, se pyrkisi hävittämään sen, mitä on vielä jäljellä alueen aiemmin kukoistavasta uskonnollisesta mosaiikista.

Kerryn eilinen lausunto julkistettiin sen jälkeen kun Yhdysvaltain edustajainhuone oli aiemmin tällä viikolla päättänyt nimittää Isisin julmuuksia kansanmurhaksi. Lausunto on samoilla linjoilla kuin Euroopan neuvosto ja Europarlamentti aiemmin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTemppeliaukion kirkkoon suunnitellaan pääsymaksua
Seuraava artikkeliArvio: Taidenäyttely voi olla 
rukous

Ei näytettäviä viestejä