Indianan kuvernööri Mike Pence allekirjoitti viime viikolla ”uskonnonvapauden palautukseksi” kutsutun lain, jonka nojalla suuryritykset voivat vastustaa vakaumustaan vastaan sotivia lakeja. Arkansasin lainsäätäjät hyväksyivät samankaltaisen lain tiistaina. Käytännössä tämä voi antaa yrityksille mahdollisuuden kieltää uskonnolliseen vakaumukseen vedoten palvelut samaa sukupuolta olevilta pareilta. Asiasta kertoi muun muassa Helsingin Sanomat.
The Huffington Post -lehden mukaan Pohjois-Amerikan muslimiyhteisö on ilmaissut huolensa siitä, että laki voi avata oven myös muslimien syrjinnälle.
Amerikkalaiset rabbit ovat niin ikään nousseet vastustamaan lakia. Rabbien mukaan laki on suunnattu erityisesti seksuaalivähemmistöjä vastaan ja he kokevat, että juutalaisina heidän on jo historiallisten kokemustensa vuoksi asetuttava aina puolustamaan ihmisiä, joihin kohdistetaan valtiollisesti laillistettua syrjintää.
Tapahtumat ovat nostattaneet Yhdysvalloissa voimakkaan keskustelun siitä, mitä uskonnonvapaus tarkoittaa ja mitä sen nimissä voi tehdä tai kieltäytyä tekemästä. Useat suuryritykset, kuten Walmart ja Apple, sekä miesten koripalloliiga NBA vastustavat lakia.
Applen toimitusjohtaja Tim Cooke kirjoitti The Washington Post -lehdessä kunnioittavansa suuresti uskonnonvapautta. Hän kertoo olevansa baptisti, jolle usko on aina ollut tärkeä asia elämässä. Hänen mukaansa uudet lait kuitenkin vain laillistavat syrjinnän teeskentelemällä puolustavansa uskonnonvapautta ja ovat siis vaarallisia. Cooken mielestä kyse ei ole pohjimmiltaan poliittisesta tai uskonnollisesta asiasta vaan siitä, miten me kohtelemme toinen toistamme ihmisinä. Cooke kertoi viime lokakuussa olevansa itse homoseksuaali.
Helsingin Sanomien mukaan ”uskonnonvapauden palautuslakia” vastaava laki on voimassa 20:ssä Yhdysvaltain osavaltiossa. Asenteet homoliittoja kohtaan ovat kuitenkin muuttuneet USA:ssa kymmenessä vuodessa ratkaisevasti myönteisemmiksi. The Wall Street Journalin ja uutiskanava NBC:n tuoreen mielipidetiedustelun mukaan jo 59 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy homoliitot. Vuonna 2004 vastaava luku oli 30 prosenttia. Etenkin nuoret kannattavat vahvasti homoliittoja.
Lue myös: Tuomio tuli – floristi kielsi homoparilta hääkukat
Ilmoita asiavirheestä