”Uskontoallergiasta uskontosensitiivisyyteen” – Kasvatuksen päivillä keskusteltiin uskonnosta koulus

Kirkon kasvatuksen päivät käynnistyivät eilen Jyväskylän Paviljongissa. Avajaispäivänä keskusteltiin uskonnon ja kasvatuksen suhteesta. Paneelikeskusteluun osallistuivat lastentarhanopettaja Silja Lamminmäki-Vartia, piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, kansanedustaja Ilkka Kantola, Männistön kirkkoherra Aulikki Mäkinen sekä Laukaan kunnan sivistystoimen johtaja Juha Tolonen.

Silja Lamminmäki-Vartia työskentelee Vantaalla monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän toivoi, että uskontoallergiasta päästäisiin uskontosensitiivisyyteen ja uskontojen ymmärtämiseen.

– Uskonto ei tartu, sitä ei tarvitse pelätä. Lapset voivat olla oppimassa erilaisuudesta ja vieraista traditiosta.

Jyri Komulainen toivoi niin ikään, että uskonnot saisivat näkyä oppilaitoksissa.

– Jokainen lapsi tulee kouluun kodista, jonka kaikki ikkunat eivät ole auki. Koulun tehtävä on avata niitä ikkunoita, myös uskontojen maailmaan.

Ilkka Kantola teki pesäeroa kristillisen kasvatuksen ja koulujen uskonnonopetuksen välille.

– Kristillistä kasvatusta annetaan, jotta usko lapsessa vahvistuu. Koulun uskonnonopetus kasvattaa lasta sellaiseksi, että hän pärjää moniuskontoisessa globaalistuvassa maailmassa.

Aulikki Mäkinen kertoi pitävänsä haasteena niiden vanhempien kohtaamista, jotka vaativat, että lapsella on oikeus uskonnottomuuteen, ja näkevät, että lapsia pitää suojella uskonnoilta.

Juha Tolonen kertoi, että Laukaalla kunta ja seurakunta ovat palkanneet yhdessä kasvatussihteerin. Yhteistyö ei ole aiheuttanut suurta vastustusta, mutta muuten vanhemmat ovat Laukaalla uskontoasioissa aiempaa aktiivisempia.

– Vanhemmat peräävät suunnitelmia koulun toiminnasta ja vaativat vaihtoehtoja uskonnollisille tilaisuuksille, Tolonen sanoi.

Kaste tapahtuman keskiössä

Kirkon kasvatuksen päivät jatkuvat Jyväskylässä huomiseen. Kirkkohallituksen päivistä vastaava asiantuntija Sirpa Syrjä kertoo, että kolmipäiväisen tapahtuman aikana halutaan nostaa esiin erityisesti kasteen merkitystä.

– Kristillisen kasvatuksen keskiössä on kaste. Se nähdään lahjana mutta myös tehtävänä, Syrjä sanoo.

Päivien teemaksi on valittu Olipa kerran.

– Olemme lähteneet liikkeelle siitä, että jokainen elämä on tarina. Kasvatustyön tehtävä on olla osa ihmiselämän tarinaa. Aina välillä ollaan lähellä ja yhdessä ja välillä on aikoja, jolloin ihminen on kauempana kirkosta, etsii, kapinoi ja kyselee. Kuitenkin kirkon ja ihmisen tarinat kulkevat samaan suuntaan rinnakkain.

– Seurakunnan toiminta, kasvatustyö kaikkine tavoitteineen ja työmuotoineen on sitä varten, että tarinat voisivat kulkea mahdollisimman lähekkäin.

Tapahtumassa pohditaan muun muassa leikin merkitystä lapsen kehitykselle, some-maailman kiemuroita, seurakuntien valmiuksia kriisityöhön sekä liikunnan mahdollisuuksia seurakuntien perustyössä.

Tapahtumassa on koolla 800 kirkon kasvatuksen ammattilaista. Kirkon kasvatuksen päivien keskustelua voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #kkp2015.

Jutussa on käytetty lähteenä Kirkon kasvatuksen päivien tiedotetta.

Kuva: Alpo Syvänen. Männistön kirkkoherra Aulikki Mäkinen ja piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen keskustelivat Kirkon kasvatuksen päivillä uskonnon ja koulun suhteesta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliShit happens – uskonnot naurun kohteena
Seuraava artikkeliKisapappi Leena Huovinen palkittiin Urheilugaalassa

Ei näytettäviä viestejä