Pitkäänhän se on jo siltä näyttänyt ja nyt Helsingin Sanomien vaalikonekysymyksen myötä asia todentuu: kristillisiä arvoja ei enää mielletä niin kuin pitäisi.
Helsingin Sanomien vaalikoneessa kysyttiin, ovatko kristilliset arvot hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle. Käsittelemme aihetta tarkemmin tässä lehdessä sivuilla 4–5. Vaalikonevastauksista päätellen kristilliset arvot niputtuvat osaksi kansalliskonservatiivista ajattelua. Kristillisiä arvoja huonona päätöksenteon pohjana taas pitävät jopa ne, joiden ajattelussa heikompien huomioinen yhteiskunnassa on aivan keskiössä – mikä perinteisesti on nähty nimenomaan kristillisenä arvona.
Syy tähän kristillisten arvojen rappioon on yksinkertaisesti se, että viime vuosina sanaparia on käytetty ahkerasti kun on vastustettu aggressiivisesti muutosta kuten tasa-arvoista avioliittoa, aborttia tai translakia. Äänekkäät vastustajat ovat vedonneet kristillisiin arvoihin. Niinpä niiden nyt ymmärretään tarkoittavan heteroseksuaalia avioliittoa ja seksuaalikielteisyyttä. Ehkä tällainen kaventuminen ei ollut tarkoitus, mutta niin siinä on käynyt.
On siis syytä kerrata oikeat kristilliset arvot. Ne nousevat Jeesuksen opetuksista ja niihin meidän hyvinvointivaltiommekin pohjimmiltaan perustuu.
Kristillistä on pitää tärkeimpänä mielessä, että on olemassa kaiken Luoja, jolle ihminen on vastuussa lahjaksi saamastaan elämästä ja luomakunnan elämästä. Kun sen pitää mielessä, ei kiinnitä itseään liikaa maalliseen omaisuuteen tai edes isänmaahan, joka kaikki on katoavaista.
Lähimmäisen rakastaminen puolestaan on aivan luovuttamaton kristillinen arvo, ja lähimmäisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä paitsi rakkaita läheisiä myös kaikkia vähemmän kiinnostavia, maahanmuuttajia tai jopa vihamiehiä. Ihmistä ei saa halveksia eikä hylätä.
Kristilliset arvot kulminoituvat pääsiäisenä Jeesuksen ristinkuolemassa, joka sovittaa ihmiskunnan ja Jumalan välisen suhteen. Ei ole suurempaa rakkautta kuin antaa henkensä toisen edestä.
Siinäpä pohjaa poliittiselle päätöksenteolle.
Lue myös
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä