Espoon seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti keskiviikkona tukea Sansan työtä. Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto puolestaan pitäytyi keskiviikkona aikaisemmin järjestöltä tukea leikanneessa kannassaan.
– On vaikea mennä luottamushenkilöiden pään sisään tässä asiassa. Näyttää kuitenkin, että Espoossa on luotettu sanaamme. Vantaalla päätökset on mielestäni tehty puutteellisin tiedoin ja väärien mielikuvien varassa, Auvinen aprikoi.
Sansa on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston päätöksistä, jotka koskevat lähetysjärjestöille annettavien talousarviomäärärahojen jakoa. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti sekä vuonna 2011 että 2012 leikata Sansan ja neljän muun lähetysjärjestöjen avustuksia. Viime keskiviikkona Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto pitäytyi kannassaan. Se esittää hallinto-oikeudelle valituksen hylkäämistä perusteettomana.
Espoon seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto puolestaan päätti keskiviikkona olla puuttumatta Sanansaattajien tukeen. Yhteinen kirkkovaltuusto päätti lopettaa Kansanlähetyksen ja Kylväjän lähetystyön tukemisen asteittain vuoteen 2015 mennessä.
Auvinen toistaa haastattelussa Sansan palveluksessa olleen naispappeja jo vuodesta 1997 ja että suhteessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin järjestö on kirkolliskokouksen perustevaliokunnan mietinnön linjoilla sekä noudattaa lakia.
– Sansa on sitoutunut kirkon lähetysstrategiaan ja ekumeeniseen strategiaan, jotka myös korostavat ihmisarvon, miesten ja naisten välisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistämistä.
– Tasa-arvokysymykset ovat meille tärkeitä, mutta ne tulisi mielestäni suhteuttaa esimerkiksi yhteistyökirkoissamme ja eri maissa valitsevaan tilanteeseen, Auvinen jatkaa.
– Kunnioitamme yhteistyökirkkojen ja -järjestöjen päätöksiä, jotka ottavat huomioon kulttuuriset ja muut olosuhteet.
Suomen luterilaisessa kirkossa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö lähetysmäärärahojen jakamisperusteita selventää entisestään valtakunnallisella tasolla, jos kerran paikallinen päätöksenteko johtaa erilaisiin johtopäätöksiin. Nyt lähtökohtana ovat piispainkokouksen suositus ja Kirkon lähetystyön toimikunnan laatimat kriteerit.
– Kirkon ulkoasian neuvostolta on käsitykseni mukaan tulossa ohjeistus asiasta. Olen toiveikas, että se huomioi lähetystyön sisältökysymykset määrärahojen jakamisessa olemassa olevia asiakirjoja paremmin, Auvinen sanoo.
Ilmoita asiavirheestä