Tuoreessa väitöskirjassaan Anniina Lahti selvittää alaikäisten suomalaislasten ja -nuorten itsemurhakuolleisuuden muutoksia viimeisten neljän vuosikymmenen aikana. Suomessa tapahtuu nykyisin keskimäärin 17 alaikäisen itsemurhaa vuosittain.
Poikien itsemurhat ovat 1990-luvun alusta lähtien vähentyneet ja tyttöjen lisääntyneet. Poikien itsemurhakuolleisuus on korkeampi kuin tyttöjen, mutta ero on parin vuosikymmenen aikana pienentynyt yli kuusinkertaisesta kaksinkertaiseksi.
Alaikäisten itsemurhien tekotavoissa on tapahtunut muutoksia. Tyttöjen itsemurhat ovat väkivaltaistuneet. Tämä saattaa selittää itsemurhien lisääntymistä, koska tyttöjen itsemurhayritykset ovat suhteellisen yleisiä ja väkivaltainen tekotapa johtaa todennäköisesti kuolemaan.
Tutkimus alaikäisten itsemurhien erityispiirteistä osoitti, että joka kuudes itsemurhan tehneistä nuorista oli jossain vaiheessa elämäänsä ollut psykiatrisessa osastohoidossa. Aiempi itsetuhoisuus ja viiltely oli yleisempää tytöillä kuin pojilla.
Puolet alaikäisistä oli humalassa itsemurhahetkellä, ja valtaosa päihtyneenä tehdyistä itsemurhista tapahtui laskuhumalassa ilta- ja yöaikaan.
Vakavassa itsemurhariskissä olevien lasten ja nuorten tunnistaminen on haasteellista, koska itsemurha on monitekijäinen ja syiltään yksilöllinen tapahtuma. Alaikäisten alkoholinkäytön vähentäminen on tärkeää itsemurhien ehkäisytyössä.
Lääketieteen lisensiaatti Anniina Lahti väittelee Oulun yliopistossa 10.10. Psykiatrian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Epidemiological study on trends and characteristics of suicide among children and adolescents in Finland (Epidemiologinen tutkimus lasten ja nuorten itsemurhien erityispiirteistä Suomessa).
Katso väitöskirja täältä.
Ilmoita asiavirheestä