Valamon luostarissa vietettiin tiistaina uuden viskitislaamon avajaisia. Muutama kuukausi sitten toimintansa aloittanutta tislaamoa oli juhlistamassa munkkeja, yrittäjiä ja viskiharrastajia. Asiasta kertoo
Savon Sanomat
.
Luostarin johtoa avajaisissa edustanut arkkipiispa Leo toivoo, että viskin tuotanto tuo luostarille lisätuloja. Viskin myynnin lisäksi luostari saanee tuloja myös viskiturismista. Menneenä kesänä Valamon luostarissa on vieraillut jo pari turistiryhmää viskintuotantoon tutustuen.
– Aika näyttää, toivottavasti vaikutus on positiivinen. Ei tässä kuitenkaan viskin varassa olla, arkkipiispa toteaa Savon Sanomien haastattelussa.
Arkkimandriitta Sergei ei osallistunut tislaamon avajaisiin päällekkäisen matkansa vuoksi.
Alkuperäinen ajatus viskitislaamon perustamisesta lähti joensuulaisilta viskiharrastajilta Arttu ja Samuli Taposelta. He ottivat yhteyttä ilomantsilaiseen Hermannin viinitilaan, joka on valmistanut viinejä Valamon luostarin kanssa jo vuodesta 1997. Päätös viskitilan perustamisesta Valamoon lyötiin lukkoon kesällä 2014.
Luostariviskien valmistamisella on pitkät perinteet. Munkit toivat tislaamistaidon Arabiasta Eurooppaan jo 1000-luvulla. Arkkipiispa Leon mukaan viskintuotanto siis sopii Valamon luostarille, mutta maltillisissa rajoissa.
– Kohtuus on tässä tärkeää, ei saa loiskua yli.
Valamon viski valmistuu pullotettavaksi ja myytäväksi noin kolmen vuoden kuluttua. Viskiä pääsee kuitenkin maistelemaan luostarissa jo nyt pieniä määriä. Tyypiltään Valamon viski on single malt -viskiä, jonka raaka-aineena käytetty ohramallas ostetaan valmiina lahtelaiselta Viking malt Oy:ltä.
Kuva: Siria Kohonen
Lue myös:
Valamon luostari laajentaa tuotantonsa väkeviin alkoholijuomiin – viskitislaamo valmistuu syksyllä
Ilmoita asiavirheestä