Oiva Niskanen syyttää liittoa ”sisäisestä loiskiehunnasta ja epädemokraattisuudesta”. Toiseksi suurimman jäsenyhdistyksen jäseniä ei ole esimerkiksi valittu Vapaa-ajattelijain liiton päättäviin elimiin.
– Karkkilan yhdistyksen oman toiminnan kannalta liittoon kuulumisesta ei ole mitään hyötyä. Täällä halutaan elää ”seesteistä vapaa-ajattelijan elämää” – ulkopuolella liiton sisäisten ristiriitojen. Entisenä tapakirkollisena kirkollisveronmaksajana olen ollut oman vapaa-ajattelijayhdistyksen ja liiton jäsenenä vasta kuutisen vuotta. Tänä aikana olen yllättynyt liiton sisäisestä loiskiehunnasta ja täydellisesti epädemokraattisesta toimintatavasta. Vastaavaa kähmintää olin aiemmin havainnut myös kirkkoseurakunnissa, Niskanen sanoo Kotimaa24:lle.
Karkkilalaiset päättivät erostaan vuosikokouksessa lauantaina. Päätöksen kerrotaan olleen yksimielinen, mutta kaksi jäsenistä pidättäytyi äänestämästä.
Niskanen sanoo yhtyvänsä Vapaa-ajattelijain liiton sääntöihin ja tavoitteisiin mutta toimintatavoissa on jyrkkiä erimielisyyksiä.
– Ne eivät noteeraa Liitossa miksikään jäsenyhdistyksiä, Niskanen sanoo ja uskoo, että muitakin yhdistyksiä saattaa olla eroamassa.
– Vapaa-ajattelijain liitto on nyt tamperelaisten ja helsinkiläisten hallussa ja toimintaa tuetaan lähinnä Satakunnasta ja Lappeenrannasta., Niskanen väittää.
– Liitto ei tarvitse Karkkilan yhdistykseltä muuta kuin jäsenmaksuja. Se hyötyy vain meistä mutta me emme hyödy Liitosta.
Edellisessä Vapaa-ajattelijain liiton vuosikokouksessa karkkilalaisen, Suomen toiseksi suurimman vapaa-ajattelijoiden jäsenyhdistyksen, toimijoita ei valittu Liiton liittovaltuustoon eikä liittohallitukseen lainkaan – ei edes varajäseniksi.
”Meillä on nopeatempoinen ja räväkkä toimintatapa”
Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen puheenjohtaja Petri Karisma sanoo pitävänsä Karkkilan jäsenyhdistyksen lähtöä luonnollisena kehityskulkuna. Hänen mielestään kysymys on sukupolvi- ja toimintakulttuurikysymyksistä.
Karisma kommentoi, että nykyisin Liitossa valtaa käyttävä porukka pyrkii siihen, että kirkko ei olisi tekemisissä valtion kanssa. Sen sijaan uskontokritiikkiä ei niinkään enää ole tai ajatusta että uskonnot pitäisi kieltää, Karisma sanoo. Hän uskoo, että juuri tässä menee yksi jakolinja esimerkiksi karkkilalaisten ja Liiton nykytoimijoiden välillä.
– Me näemme että uskonnot ovat osa kulttuuriperimää, mutta valtion ei pidä olla missään tekemisissä kirkon kanssa. Se on meidän päätähtäin, Ranskan malli.
Karisma pitää kysyttäessä mahdollisena, että muitakin ”vanhakantaisia” yhdistyksiä lähtee liitosta.
Hänen mukaansa Liiton päättävissä elimissä on tällä hetkellä paljon porukkaa eroakirkosta.fi-palvelun parista.
– Meillä on nopeatempoinen ja räväkkä toimintatapa.
Karisma kuvaa Liiton nykyistä tekemistä hyvähenkiseksi verrattuna aikaisempaan, jolloin hänen mukaansa oli monenlaista vääntöä ja kokoukset venyivät pitkään.
Vapaa-ajattelijain liitto odottaa, että se saa Karkkilan yhdistykseltä virallisen eroanomuksen, jotta yhdistyksen ero astuu voimaan.
Liiton jäsenmäärä on Karisman mukaan tällä hetkellä noin 1800, Karkkilan lähdettyä noin 1550. Karisman mukaan Liiton talouteen jää 2500 euron lovi Karkkilan poistuttua.
– Se ei vaikuta meidän toimintaan millään tavalla, Karisma sanoo.
Uutisen Karkkilan Vapaa-ajattelijain erosta julkaisi ensimmäisenä Suomen Ateistiyhdistys ry:n verkkolehti Jumalaton.
Ilmoita asiavirheestä