Timo Sahi on bongannut tänä vuonna Suomessa huikeat 308 lintulajia. Tamperelainen lintuharrastaja Eero Niinikoski puolestaan sivusi tänään näkemällään tammitikalla nimissään olevaa Suomen ennätystä 314.
Asikkalalainen koululainen Tuomas Meriläinen (12 vuotta) valokuvasi eilen kotipihallaan oudon näköisen tikan, jonka asiantuntijat pystyivät kuvasta määrittämään tammitikaksi (Dendrocopos medius). Lajia ei ole aikaisemmin havaittu Suomessa.
Tänään usean monen muun lintuharrastajan tavoin helsinkiläinen Timo Sahi kävi bongaamassa lajin. Kotimaa24 tavoitti Sahin kotimatkaltaan veljensä Ilkka Sahin kanssa.
– Havainto oli hieno silläkin tavalla, että nähtiin samassa puussa käpy- ja tammitikka. Niiden kokoa pystyi vertaamaan hyvin, Timo Sahi kertoo.
Veli Ilkka kuvaa, miten 150 bongarin joukossa oli hirveässä tuulessa ja pakkasessa ollut suoranainen”hurmostunnelma” maalle saadun uuden lajin vuoksi.
– Kylmyys ei tuntunut yhtään, Timo Sahi jatkaa.
Sahille tammitikka oli balsamia haavoihin, sillä marraskuun kirkolliskokouksen vuoksi hän ”nuijasi” pari kovaa lajia, nunnataskun ja ensimmäisen kerran Suomessa havaitun tundrakuikan.
Timo Sahi lukeutuu nyt kymmenen Suomessa eniten vuoden aikana lajeja nähneiden lintuharrastajien joukkoon. Hänen veljensä Ilkka Sahi on Bongariliiton tilastojen mukaan nähnyt 307 lajia vuonna 2005 ja peräti 310 lajia vuonna 2000.
Suomen ennätyksen haltija on tamperelainen Eero Niinikoski, joka näki 314 lajia vuonna 2007. Tammitikkahavainnollaan hän sivuaa nyt kolmen vuoden takaista ennätystään.
– Ainahan se hienoa on, Niinikoski kommentoi tänään tullutta elämänpinnaansa Kotimaa24:lle.
Hänellä on vielä kuukausi aikaa saavuttaa uusi Suomen ennätys. Muun muassa tunturipöllö on havaitsematta, se puuttuu myös Timo Sahilta.
Havainnot maassamme tarkistava asiantuntijakomitea ei ole vielä ehtinyt varmistaa aivan kaikkia maassamme tänä vuonna tavattuja harvinaisia lintulajeja. On kuitenkin todennäköistä, että Timo Sahin ja Eero Niinikosken listalla olevat lajit ovat kaikki hyväksyttyjä.
(Kuvassa Timo Sahi)
Ilmoita asiavirheestä