”Viinin jakaja pitää ehtoollispikaria jalasta” – Näin koronavirus vaikuttaa jumalanpalvelusten viettoon

Kirkkohallitus on antanut seurakunnille ohjeet siitä, miten koronavirusriski otetaan huomioon jumalanpalveluksia vietettäessä. Kotimaa24 kertoi tiistaina seurakuntiin toimitetuista yleisemmistä ohjeista koronaviruksen torjuntaan. Uutisen voi lukea täältä.

Jumalanpalveluksia koskevat ohjeet on julkaistu evankelis-luterilaisen kirkon suljetussa intranetissä.

Ohjeissa todetaan, että jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten hoitaminen kaikissa olosuhteissa on keskeinen osa kirkon tehtävää. Yhteiset tilaisuudet ovat myös riski koronaviruksen tarttumiselle.

Ohjeistuksen mukaan työntekijät ja vapaaehtoiset eivät saa toimittaa jumalanpalvelusta ja toimituksia, jos heillä on lieviäkin flunssan oireita. Työtehtävistä pitää jättäytyä pois myös, jos itsellä epäillään koronavirustartuntaa, läheisellä on todettu koronavirustartunta tai jos on itse palannut epidemia-alueelta.

Kirkkohallitus huomauttaa, että jumalanpalveluselämään osallistuu ihmisiä, jotka kuuluvat koronavirustartunnan riskiryhmään.

Mahdollisesti virusta välittävien pintojen, kuten virsikirjojen ja ovenkahvojen, puhtauteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Ohjeissa todetaan, että useissa kirkoissa virsikirjojen ja paperien käyttöä voidaan vähentää heijastamalla tekstit ja laulut valkokankaalle.

Kädestä käteen kiertävää kolehtihaavia ei pidä käyttää

Erikseen ohjeistuksessa kiinnitetään huomiota ehtoollishygieniaan. Kädet pitää desinfioida juuri ennen ehtoollisen jakamista. Ehtoollisleipä kehotetaan jakamaan ehtoollisvieraan käteen.

Yhteismaljaa ei tule käyttää, ohjeissa sanotaan. Viinin jakaja pitää ehtoollispikaria jalasta eikä koske pikarin reunoihin. Ehtoollispikarit pestään huolellisesti käytön jälkeen, ja myös muiden ehtoollisvälineiden puhdistuksessa noudatetaan erityistä huolellisuutta.

Kirkkohallitus huomauttaa, että erityistapauksissa ehtoollinen voidaan jakaa vain leivän muodossa.

”Tätä ohjetta tulee soveltaa, jos pikareiden riittävän huolellinen peseminen ei ole mahdollista.”

Kädestä käteen kiertävää kolehtihaavia ei pidä käyttää. Kolehti voidaan kerätä esimerkiksi ovella jumalanpalveluksesta poistuttaessa. Kolehdin käsittelijöiden tulee desinfioida kätensä rahojen käsittelemisen jälkeen.

Seurakunnissa sovittava, miten pappi korvataan jumalanpalveluksessa

Kirkkohallituksen mukaan seurakunnassa on sovittava, miten jumalanpalvelus toteutetaan, jos pappi ei äkillisen poissaolon vuoksi pääse toimittamaan jumalanpalvelusta eikä sijaispappia ole.

Poikkeustilanteessa jumalanpalvelus voidaan toimittaa myös ilman pappia. Ohjeistuksessa huomautetaan, että kirkkojärjestyksen mukaan jonkun paikalla olevan seurakunnan viranhaltijan tai kirkkoneuvoston jäsenen tulee ”menetellä niin kuin siitä kirkkokäsikirjassa määrätään”. Tällöin käytetään sanajumalanpalveluksen kaavaa.

”Kirkon sakaristossa pitää olla valmiina pelkistetty sanajumalanpalveluksen järjestys, jonka mukaan edetään”, ohjeistuksessa sanotaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Seurakunnille ohjeet koronaviruksen torjuntaan – ”Kaikesta kättelystä tulee pidättäytyä”

Pääkirjoitus: Koronavirus aiheuttaa huolta, mutta seurakuntien tilaisuuksia ei ainakaan vielä peruta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakunnille ohjeet koronaviruksen torjuntaan – ”Kaikesta kättelystä tulee pidättäytyä”
Seuraava artikkeliSaamelaiset valitsivat kirkolliskokoukseen inarinsaamelaisen rajavartijan Aslak Pekkalan

Ei näytettäviä viestejä