Luterilaisuudessa on opillisia ja kulttuuria peruspilareita. Ainakin nämä viisi kannattaa ottaa huomioon kun valitsee itselleen teologista viitekehystä.
1. Ahkeruus
Luterilaisuuteen kuuluu protestanttinen työetiikka ainakin jossain määrin. Työ on itsessään jumalanpalvelusta ja ahkera se vasta Jumalaa palveleekin. Omaksumalla luterilaisuuden pääset pahimmasta joutilaisuuden vaivasta.
Protestanttinen työetiikka on Max Weberin käsite. Hänen mukaansa se oli yksi liikkeellepaneva voima, joka vaikutti kapitalismin syntyyn. Protestanttinen työetiikka asettaa työn kansalaisten keskeiseksi moraaliseksi velvollisuudeksi.
2. Olut
Luterilaisuuden oppi-isä Martti Luther oli yleisen käsitykseen mukaan elämäniloinen veikko, jolle maistui myös olut. Luterilaisena voit huoleti ottaa kolpakollisen, pyyhkäistä kämmenselällä suutasi ja kiittää elämää.
3. Regimentit
Kyky tehdä ero maallisen ja hengellisen regimentin eli hallitusvallan välillä on viisauden alkua. Ainakin luterilaiselle. Taivaalliseen ja käytännölliseen esivaltaan liittyviä asioita ei pidä sotkea keskenään. Politiikastakin tulee rehellisempää, kun sitä ei kuorruta hurskastelulla.
4. Hyvinvointivaltio
Edellisestä kohdasta seuraa, että valtiota tulee kohdella niin kuin isäntä renkiä. On edellytettävä tiettyjen tehtävien hoitamista ja yhteisen hyvän rakentamista. Verot ja rehellisyys, säntillisyys ja tehokkuus takaavat hyvinvoinnin kaikille luterilaisille.
5. Armo
Armo vapauttaa tekemään ja toimimaan hyvien ja taloudellisten asioiden eteen ihan niiden itsensä vuoksi, sillä millään ulkokultaisuudella et Jumalaa pysty hämäämään. Kun kaikki on armoa, löydät elämääsi tarmoa.
Armon merkitystä korostaa myös reformaation merkkivuoden suomalainen teema: Armoa2017!
Summa summarum
: Ryhtymällä luterilaiseksi sinusta tulee työteliäs, yhteiskunnallisesti valveutunut, elämästä nauttiva ja (myös hengellisesti) kiitollinen kansalainen.
Kuvassa reformaation juhlavuoden kunniaksi tehty Palymobil-Luther. Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä