Kirsimari Kärkkäisen Valonlähteen. Mitä tapahtuu, jos nainen teettää itselleen räätälillä kaftaanin tai mies Valonlähteen?
Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessorin Ritva Saarion mukaan pappien pitäisi noudattaa piispainkokouksen pukeutumisohjetta.
– Jos näin ei toimita, voisi vähintäänkin miettiä onko se papille sopivaa käytöstä. Se on sitten kapitulin ja piispan asia miten tilanteessa pitäisi toimia. Lakiin perustuvaa virka-asun suojaa ei ole, mutta piispainkokouksen ohje on varsin painava. Siinä tällaista vaihtoehtoa ei tunneta, Saario sanoo.
Hänen mukaansa on vaikea ennakoida miten asiassa edettäisiin.
– Aivan ensimmäiseksi yritettäisiin selvittää mistä on kysymys. Tarpeen mukaan ja tilannekohtaisesti sitten katsottaisiin miten edetään. Kirkkolaki varaa mahdollisuuden esimiehen antamaan huomautukseen. Kurinpidostakin on omat säädöksensä.
Kotimaa-lehti haastatteli naispappeja, jotka eivät aio ostaa Valonlähdettä. He perustelivat kantaansa viran yhtenäisyydellä, joka heidän mukaansa edellyttää molemmille sukupuolille samanlaista virkapukua.
Naispappien uutta virka-asua puuhanneen virkapukutyöryhmän puheenjohtaja, pastori Pirkko Poisuo kertoo työryhmän pohtineen jossakin vaiheessa sitä, voisiko papin pukua katsoa kokonaisuutena.
– Piispainkokous antoi tehtäväksi keskittyä nimenomaan naispuolisen papin puvun uudistamiseen, Poisuo sanoo.
Hänen mukaansa pappien pukeutumista ohjeistaa ensi sijassa esimies eli kirkkoherra, sitten on vuorossa tuomiokapituli.
Poisuon mukaan pappien virka-asu ei herätä voimakkaita tunteita seurakuntalaisissa. Sen sijaan kirkon työntekijöiden parissa intohimoja on puoleen ja toiseen.
– Puvun kautta keskustellaan virkakysymyksestä. Puku on se, jonka kautta se tulee konkreettiseksi. Vuonna 2007, kun virkapukutyöryhmä aloitti toimintansa, ei ollut näin vahvaa halua saada yksi puku.
– Kirkossa on pukeutumisen osalta paljon omapäisyyttä ja vastarannankiiskimentaliteettia. Mielellään vedettäisiin omaa linjaa. Muissa ammateissa linja on pukeutumisen suhteen paljon tiukempi.
Poisuo ei halua ennakoida siirrytäänkö kirkossa jollakin aikavälillä miehille ja naisille yhteiseen virka-asuun.
Lue aiheeseen liittyvä Petri Järveläisen blogi
Ilmoita asiavirheestä