Helsingin Vanhassakirkossa järjestetään huomenna sunnuntaina saamelaisten kirkkopyhä. Saamelaisen messun jälkeen järjestetään seminaari Raamatun kääntämisestä pohjoissaameksi.
Messussa käytetään saamelaisen taiteilijan ja joikaajan Ulla Pirttijärven säveltämää messukaavaa. Joikaaja Wimme Saari ja muusikko Tapani Rinne tulkitsevat messussa Raamatun tekstejä joiun sävelin.
Messun jälkeen vietetään saamelaista kulttuuri-iltaa, jossa Saari ja Rinne joikaavat uuden saamelaisen virsilevynsä virsiä. Tilaisuudessa kuullaan myös saamelaisesta raamatunkäännöstyöstä.
Ensimmäinen pohjoissaamenkielinen Raamattu ilmestyi vuonna 1895. Hieman yli sata vuotta myöhemmin, vuonna 1998, Suomen Pipliaseura laatii yhteistyössä Norjan ja Ruotsin Pipliaseurojen kanssa nykykielisemmän Uuden testamentin kokeilupainoksen.
Käännöstyön johtaja Seppo Sipilä Suomen Pipliaseurasta kertoo, että sen jälkeen käännöksestä on kerätty lukijapalautetta.
– Kokeilupainoksen sanamuoto ei ole aivan lopullinen. Nyt testataan, että kuinka lukijat siihen suhtautuvat. Olemme saaneet hyvää palautetta siitä, että käännös on selvää nykykieltä. Toisaalta on toivottu, että säilytettäisiin vanhan käännöksen vakiintunutta uskonnollista sanastoa.
Parhaillaan käännetään Vanhan testamentin tekstejä, joista valtaosa on jo valmiina. Raakakäännös on tehty suomen- ja norjankielisistä Raamatuista, mutta tarkistusvaiheessa tekstejä verrataan alkukieliin. Tavoitteena on, että koko Raamattu julkaistaan pohjoissaameksi pääsiäisenä 2019.
Pohjoissaamea puhuu arviolta 30 000 ihmistä. Suomessa on lisäksi muutamia satoja koltan- ja inarinsaamen puhujia. Käännöstä näille kielille ei kuitenkaan ole suunnitteilla, joskin yksittäisiä evankeliumeita ja lyhyitä tekstikatkelmia on käännetty myös pienemmille saamelaiskielille.
Vaikka Helsingin Vanha kirkko tuntuu äkkiseltään yllättävältä valinnalta saamelaisten kirkkopyhän kotipaikaksi, Seppo Sipilä kertoo, että Helsinki on Suomen suurin ulkosaamelaiskylä.
– Kaikista Suomen saamenkielin puhujista suurin osa asuu tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla.
Saamelaismessu Helsingin Vanhassakirkossa 6. huhtikuuta kello 17.
Ilmoita asiavirheestä