Birminghamin yliopiston kokoelmista on löydetty maailman vanhimpiin kuuluvia käsikirjoitusfragmentteja Koraanista.
Radiohiilianalyysin mukaan pergamentit, joille käsikirjoitukset on kirjoitettu, ajoittuvat vuosien 568 ja 645 välille. Asiasta kertoivat Birminghamin yliopisto sekä New York Times.
Muslimien perimätiedon mukaan Koraanin kokosi profeetta Muhammed, joka tiedettävästi eli vuosina 570–632. Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila pitääkin epätodennäköisenä, että käsikirjoitus ajoittuisi tutkimuksen antaman aikahaarukan varhaisemmalle puolelle.
– Tutkimuksen arvioinnissa on useita tekijöitä, Hämeen-Anttila sanoo Kotimaa24:lle.
– Ymmärtääkseni tässä on testattu kirjoitusmateriaalia eikä mustetta, jolloin tietysti on mahdollista, että kirjoitusmateriaali on vanhempaa kuin teksti. Ei olisi mitenkään harvinaista, että teksti olisi kirjoitettu vanhalle pergamentille.
Hämeen-Anttila ei myöskään usko, että radiohiilianalyysillä voitaisiin saada selville näin tarkkoja vuosilukuja.
Fragmentit löytyivät, kun väitöskirjaansa työstävä tutkija Alba Fedeli huomasi kaksi toisistaan poikkeavaa sivua vanhassa 600-luvun lopulle ajoittuvassa Koraanin käsikirjoituksessa. Sivut lähetettiin radiohiilianalyysiin Oxfordin yliopistoon.
Muslimien perimätiedon mukaan profeetta Muhammed sai vuosina 610–632 ilmestykset, joista Koraani koostettiin lopulliseen muotoonsa noin vuonna 650. Tätä ennen tekstit olivat yksittäisiä käsikirjoituksia, joita oli kirjoitettu esimerkiksi pergamenteille, kiveen tai palmunlehdille.
– Käsikirjoitus on mielenkiintoisen varhainen, ja tulee varmasti antamaan uutta tietoa Koraanin alkuperästä, Hämeen-Anttila sanoo.
– En kuitenkaan usko, että tämä käsikirjoitus tuo tutkimukseen mitään mullistavaa näkökulmaa. Jos käsikirjoitus on islamin ensimmäisten vuosikymmenten aikainen, se lähinnä vahvistaisi aikaisempia hypoteeseja, joiden mukaan Koraaninin teksti vakiintui jo varsin varhain.
Ilmoita asiavirheestä