Yllätysnimi Oulun metropoliitaksi

Ortodoksisen kirkon kirkolliskokous valitsi Oulun hiippakunnan piispan eli metropoliitan tehtävään pastori Matti Wallgrénin. Kotimaa24 tavoitti hämmentyneen Wallgrénin tuoreeltaan.

Metropoliitan vaali toimitettiin Valamon luostarissa tänään keskiviikkona.

Piispainkokous asetti ehdolle Joensuun piispan Arsenin ja Vaasan kirkkoherra Matti Wallgrénin. Kirkolliskokouksen jäsenistä vaalissa äänesti 34 henkilöä. Isä Matti sai 17 ääntä ja piispa Arseni 16 ääntä. Vaalissa annettiin yksi tyhjä ääni.  Äänestyksestä kertoo Suomen ortodoksinen kirkko nettisivuillaan.

Pastori Matti Wallgrén on valmistunut luokanopettaksi Tukholmassa vuonna 1986. Ortodoksisen teologian Master of Divinity -tutkinnon hän suoritti Pyhän Vladimirin teologisessa koulussa Yhdysvalloissa vuonna 2003.

Matti Wallgrén vihittiin papiksi vuonna 2004. Hän on toiminut Jyväskylän seurakunnan pappina vuosina 2003–2006 ja Vaasan seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2006.

Pastori Matti Wallgrén vihitään piispaksi ja asetetaan Oulun metropoliitan tehtävään 11. tammikuuta 2015 Oulun Pyhän Kolminaisuuden katedraalissa.

Kotimaa24 tavoitti Wallgrénin vain parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun hän oli saanut kuulla tulleensa valituksi piispaksi.

– Aika sekavat tunteet, Wallgrén sanoo, mutta äänessä on kuitenkin iloinen ja luottavainen sävy.

Hän kertoo, että pari viikkoa sitten häntä lähestyi ryhmä ja kysyi halua olla käytettävissä piispaehdokkaana. Wallgrénin kannat vaihtelivat suuntaan ja toiseen.

– Kaksi viikkoa oli tunteiden vuoristorataa, puhuin rippi-isäni kanssa, vanhempien pappien kanssa. Mietin mikä on Jumalan tahto. Eilen ja tänään rukoukseni on vain ollut, että tapahtukoon Sinun tahtosi, hän kuvaa.

Wallgrénin voi luonnehtia tulevan ortodoksisen kirkon sisäpiirien ulkopuolelta. Munkkitaustaakaan hänellä ei ole, kuten piispoilla tavallisesti. Onko valintasi tulkittavissa myös jonkinlaisena näpäytyksenä ortodoksisen kirkon johtoa kohtaan?

– En sanoisi noin, on kirkkoon tultu aikaisemminkin munkkilaitoksen ulkopuolelta. Se voi olla hyvä asia siinä mielessä, että olen ollut 11 vuotta pappina ja siitä Oulun hiippakunnasta kahdeksan ja puoli vuotta. Kyllä piispan pitää tuntea seurakuntansa. Halutaan piispa, joka on ruohonjuuritason työssä ja tuntee papistoa ja seurakuntien työntekijöitä.

Wallgrén on naimaton, kuten ortodoksisten piispojen on kanonien mukaan oltava.

Vajaan parin kuukauden päästä uudessa tehtävässä aloittava Wallgrén osaa monia kieliä. Kotimaisten lisäksi taittuvat puola, tsekki, englanti ja saksa. Venäjän kielelläkin hän tulee toimeen.

Wallgrén arvostaa ekumeniaa. Hän on Suomen ekumeenisen neuvoston paikallisen ekumenian jaoston puheenjohtaja.

– Olen ekumeenisesti hyvin positiivinen. Pohjanmaalla olen tutustunut luterilaiseen piispaan Simo Peuraan, jota kovasti arvostan. Ekumenia on myös Pohjanmaalla ottanut askeleita eteenpäin. Ekumenialta voi saada hyvin paljon. Se ei ole pakkopullaa vaan oikeasti virkistävää.

Kuva: Tiina Makkonen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIlkka: Saarakkala syyttää arkkipiispaa seurakuntalaisten vedättämisestä ja politikoinnista
Seuraava artikkeliKansliapäällikkö twiittasi: Pitääköhän Suomen lippu vaihtaa?

Ei näytettäviä viestejä