Viime vuoden tv-sarjatapaus Suomessa oli Kaikki synnit. Se oli ehdolla viidessä kategoriassa kotimaisten tv-ohjelmien Kultainen Venla -äänestyksessä. Göteborgin elokuvajuhlilla se sai parhaan tv-käsikirjoituksen palkinnon.
Sarjan ensimmäisen kauden esitysoikeudet on myyty jo yli kolmeenkymmeneen maahan.
Kaikki synnit nähtiin aluksi vain maksullisessa Elisa Viihteen Aitio-palvelussa. Tänä syksynä sarjan ensimmäinen tuotantokausi on ollut nähtävissä myös Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.
Merja Aakon ja Mika Ronkaisen käsikirjoittama ja Ronkaisen ohjaama kuusiosainen Kaikki synnit kertoi henkirikoksista Varjakka-nimisessä kuvitteellisessa kunnassa Oulun lähistöllä. Alueella on vahva vanhoillislestadiolainen vaikutus.
Sarjassa usein näkyvä kirkko on Lumijoen kirkko.
***
Sarjan toinen tuotantokausi, niin ikään kuusiosainen, on nyt julkistettu Elisa Viihteen Aitiossa sekä poikkeuksellisesti myös elokuvateattereissa. Siellä voi katsoa kaikki kuusi osaa putkeen (!) – kokonaisuus kestää viisi tuntia, välissä on puolen tunnin tauko.
Kakkoskauden tapahtumat sijoittuvat myös Varjakkaan, mutta 15 vuotta varhaisempaan aikaan, vuoteen 1999. Ykköskauden päähenkilöpoliisit Lauri Räihä (Johannes Holopainen) ja Sanna Tervo (Maria Sid) vain vilahtavat sarjassa (toinen nuorukaisena paikkakunnalla, toinen ohimennen tv-lähetyksessä). Päähenkilö on nyt paikallinen konstaapeli Jussi Ritola (Matti Ristinen), joka on tuttu myös ensimmäiseltä tuotantokaudelta.
Toisella kaudella seutukunnan herätysliikkeen vaikutus tuntuu vielä voimakkaampana kuin ensimmäisellä kaudella. Liikkeen tunkeutumista ihmisten mieliin ja toimintaan kuvataan enemmän ja tarkemmin. Muun muassa nimismies (herkullisen roolin tekevä Ari Piispa) on vanhoillislestadiolainen.
Vuoden 1999 tapahtumia värittävät vuosituhannen vaihde ja teknologiateollisuuden nousu. Varjakkalainen firma suunnittelee puhelimiin kosketusnäyttöä. Rauhanyhdistyksen vuokralaiseksi on yllätyksenä tullut naisten uskonnollinen kultti. Konfliktit suorastaan leijuvat ilmassa.
Sarja alkaa, kun aviopari löytyy kuolleena kotoaan. Vainajat ovat kostaapeli Ritolan vaimon Meerin (Inka Kallén) työtovereita. Vanhempansa löytänyt poika Aaro (Eeli Jurvelin) on ykköskaudella 15 vuotta vanhempi paikkakunnan vapaa-ajattelijoiden ja anarkistien johtohahmo.
Kakkoskauden voi kuitenkin hyvin katsoa tietämättä mitään ykköskaudesta. Kaudet ovat itsenäisiä kokonaisuuksia. Niiden väliset yhteydet kuitenkin tuovat monikerroksisen lisän Varjakka-saagaan.
Yhteisöllä on muisti.
***
Kaikki synnit -sarjan toinen tuotantokausi on vahva ja intensiivinen, ja jos mahdollista, varsinkin lestadiolaisyhteisön kuvauksessa vielä ensimmäistä kautta parempi. Keskeiset henkilöhahmot ovat moniulotteisesti kirjoitettuja, vaikkakin Leinosen sisarten (vertaa: Heinosen sisaret, Oulussa vaikuttaneet herätyksen, Oulun profetian, johtohahmot 1960-luvulla) johtama uskonnollis-terapeuttinen naisyhteisö onkin hieman kliseinen.
Kakkoskauteen on myös pakattu paljon teemoja, esimerkkeinä entisen Balkanin palkkasotilaan omantunnontuskat sekä tyttären ja äitipuolen suhde.
Sarjan lopetus on joko moniselitteisyydessään nerokas tai epätyydyttävyydessään tyrmäävä. Tosin loppuratkaisuun on viitattu selkeästi jo ensimmäisen kauden alussa.
Toki ”paha” saa lopussa palkkansa, kuten aina rikostarinoissa. Katsoja jää kuitenkin pohtimaan, mikä on oikeus ja tapahtuiko se Varjakassa Herran Vuonna 1999.
Kaikki synnit -sarjan toinen kausi Elisa Viihteen Aitiossa ja elokuvateattereissa.
Lue myös:
Arvio: Lestadiolaisen yhteisön kaikki synnit tulevat päivänvaloon erinomaisessa rikosdraamassa
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä