Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai monet kysymään epäuskoisena, miksi.
Kysymykseen antaa joitain vastauksia kaksi ajankohtaista dokumenttia. Niistä toinen, kaksiosainen, viime vuoden lopulla valmistunut saksalaisalainen Uhattu Ukraina on nähtävillä Yle Areenassa.
Toinen dokumentti, kiitetty Winter on Fire, valmistui jo 2015, mutta on yhä enemmän kuin katsomisen arvoinen. Se löytyy Netflixistä.
***
Aivan tyhjästä ei Venäjän aggressio ja hyökkäys Ukrainaan nouse. Se on tavallaan loogista jatkoa sille puheelle ja itseymmärrykselle, joka Venäjän johdossa on Putinin kaudella ollut. Venäjälle Ukraina on osa sen strategista etupiiriä.
Uhattu Ukraina taustoittaa hieman Krimin anneksiota eli väkivaltaista haltuunottoa 2014. Dokumentin pääpaino varsinkin sen toisessa osassa on presidentti Volodymyr Zelenskyissä. Juristin koulutuksen aloittanut mutta sen kesken jättänyt Zelenskyi toimi ennen presidenttiyttään myös koomikkona.
Dokumentissa näytetään pätkiä satiirisesta tv-sarjasta Kansan palvelija, joka teki hänestä tunnetun. Yhdessä sarjan kohtauksessa Zelenskyin esittämä presidentti Vasyl Holoborodko tulee parlamenttiin, jossa on käynnissä poliittinen käsirysy. Presidentti sanoo mikrofoniin: Putin on syrjäytetty. Kaikki lopettavat riitelyn. Holoborodko kertoo, että se oli vitsi. Ilman sitä hän ei olisi saanut riitelijöiden huomiota.
Zelenskyi ilmoitti tv-sarjassa aikomuksestaan lähteä presidentinvaaliin. Puolueen nimeksi tuli tv-sarjan nimi. Poliitikkona hän on kokematon ukrainalainen jokamies, tyhjä taulu, johon jokainen voi heijastaa toiveensa.
Dokumentti kuvaa vuonna 2019 presidentiksi valitun Zelenskyin tapaamisia valtiojohtajien kanssa lukuisissa kokouksissa. Kaikki vaikutti pala palalta siihen, mitä viime aikoina on nähty.
Ei-niin-suositusta jokamiehestä tuli sodan myötä sankari.
***
Oscar- ja Emmy-ehdokkaana ollut dokumentti Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom taustoittaa tapahtumia kauempaa. Se keskittyy Eurooppa-myönteiseen ja presidentin eroa vaatineeseen mielenosoitukseen Kiovan Maidanin aukiolla marraskuusta 2013 helmikuuhun 2014.
Yli 90 päivää kestäneen protestin aikana hallituksen erikoisjoukot yrittivät väkivalloin lopettaa kansalaisten mielenilmaisua. Kaikkiaan Maidanin tapahtumissa kuoli 125 ihmistä.
Evgeny Afineevskyn ohjaama Winter on Fire on voimakas katsomiskokemus, tunteenomainen. Se tuo esiin ukrainalaisten tahdon olla vapaita ja eurooppalaisia. Konflikti kansan ja valtaapitävien välillä selittää myös väkevästi tämän päivän tunnelmia.
Dokumentissa uskontojen edustajien rooli ihmisten mukana elämisessä on näkyvä. Ortodoksiset papit liikkuvat mielenosoittajien keskuudessa ja läheinen luostarikirkko tarjoaa heille suojaa.
Uhattu Ukraina on katsottavissa Yle Areenassa. Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom on katsottavissa Netflixissä.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä