Arvio: Lestadiolaisen yhteisön kaikki synnit tulevat päivänvaloon erinomaisessa rikosdraamassa

Merja Aakon ja Mika Ronkaisen käsikirjoittama ja Ronkaisen ohjaama kuusiosainen Kaikki synnit on jo ehditty julistaa kevään tv-tapaukseksi. Ei suitsutus turhaa ole, sillä nyt tarjolla on jotain kiinnostavaa, erityistä ja hyvin tehtyä.

Kaikki synnit edustaa monin tavoin nordic noiria, pohjoismaista uutta rikossarjagenreä. Tosin Aakko ja Ronkainen sanovat yrittäneensä välttää sen pahimpia kliseitä ja ovat siinä onnistuneetkin.

Turhaan ei Göteborgin elokuvajuhlien palkintoraati sanonut, että Aakko ja Ronkainen liikkuvat rohkeasti tarinankerronnan riskirajoilla. Sarja sai tammikuussa juhlilla parhaan tv-käsikirjoituksen palkinnon.

Kaikki synnit on kuvattu Oulun ympäristössä. Kuvissa näkyvä kirkko on Lumijoen kirkko, ja poliisiasema on oikeasti Lumijoen kunnantalo.

***

Kaikki synnit käynnistyy, kun kuvitteellisen Varjakan kunnan alueelta löytyy kaksi ruumista. Kumpikin on tapettu tavalla, joka viittaa rituaalimurhaan. Paikalle lähetetään kaksi tutkijaa keskusrikospoliisista.

Toinen poliiseista, Lauri Räihä (Johannes Holopainen), on itse kotoisin Varjakasta ja hänen perheensä on vanhoillislestadiolainen. Räihä on jättänyt liikkeen eikä ole ollut vuosiin yhteydessä vanhempiinsa.

Toinen poliisi on omasta vapaudestaan tarkka Sanna Tervo (Maria Sid), joka ei tiedä lestadiolaisuudesta tuon taivaallista.

Sarjan edetessä lestadiolaisuuden käsittely tiivistyy ja alkaa käydä selväksi, että jollain tavalla rikokset liittyvät liikkeen toimintatapoihin ja haluun kontrolloida jäseniään. Paikkakunnalla vaikuttaa myös aktiivinen ja anarkistinen uskonnottomien liike, joka vaatii jopa lasten ottamista pois lestadio­laisilta.

Sarja on täynnä jännitettä ja nykyajan ilmiöiden synnyttämiä ristiriitoja. Samalla Varjakka on kuvattu fiktion ja rikosdraaman tekemisen vapaudella ikään kuin ajastaan jäljessä olevaksi paikaksi. Esimerkiksi millään noin pienellä paikkakunnalla tuskin on enää omaa poliisiasemaa.

Rikosten ratkaisemisen ohessa kumpikin poliisi joutuu henkilökohtaisesti pohtimaan kysymystä anteeksi antamisesta. Voiko kaikki synnit saada anteeksi? Kummankin elämässä on kipukohtia, jotka pyrkivät esiin.

Sarjan nimi saa uuden merkityksen, joka ei koske enää lestadiolaista yhteisöä, vaan kaikkia ihmisiä. Usein rikossarjat tuppaavat lässähtämään lopussa, mutta Kaikki synnit nousee uudelle tasolle. Katsojalle jää ikään kuin kohottunut olo näkemästään, mikä on poikkeuksellista.

***

Merja Aakko ja Mika Ronkainen sanovat myös halunneensa kuvata lestadiolaisen yhteisön inhimillisesti ja ymmärtäen niin, että se ei edusta pelkästään toiseutta. Tekijät ovat itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta ja työskentelevät Oulussa. Vanhoillislestadiolaisuus on heille tuttua, vaikka kumpikaan ei ole kuulunut liikkeeseen.

Kaikki synnit on Elisa Viihteen alkuperäissarja. Toisin sanoen se on nähtävissä ainakin toistaiseksi vain maksullisessa suoratoistopalvelussa.

Kirjallisuudessa on viime vuosina käsitelty Pauliina Rauhalan
Taivaslaulun aloittamana useamman tekijän ja romaanin voimin yksilön suhdetta lestadiolaiseen yhteisöön. Nyt aiheen käsittely laajenee tv-sarjan puolelle ja saa varmasti uutta yleisöä.

Arvio pohjautuu Kotimaassa ja Rauhan Tervehdyksessä 11.4. julkaistuun artikkeliin.

Kuva: Nora Norrlin / Liekki Promotion

Lue myös:

Palkittu suomalainen rikossarja Kaikki synnit sijoittuu lestadiolaisseudulle

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLähetysseura vastaa piispa Kuukaupin väitteisiin: Syyt Inkerin-työn lopettamiseen ovat strategisia,
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Eduskuntavaalien tulos kertoo kansakunnan arvoista

Ei näytettäviä viestejä