Arvioinnilla parempia päätöksiä

Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA tuli voimaan seurakunnissa tämän vuoden alusta. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti kirkon ja seurakunnan päätöksiä tulee punnita lasten, nuorten ja heidän perheidensä kannalta.

Seurakunnissa lapsivaikutusten arviointiin suhtaudutaan hyvällä, mutta odottavaisella mielellä. Kotimaa Pro:n haastattelemissa seurakunnissa toimintatavat arvioinnin suhteen ovat vasta muodostumassa, mutta hyvällä alulla.

Nurmijärven seurakunnassa lapsiasiahenkilöt ovat koko viime vuoden pitäneet asiaa esillä ja se on saanut positiivisen vastaanoton, kertoo lapsiasiahenkilö, lastenohjaaja Sanna Puhakka.

– Varsinaisia käytäntöjä ei vielä ole syntynyt, koska tapauksia ei ole vielä tullut. Nyt olemme saaneet ensimmäisen yhteydenoton seurakuntalaiselta, Puhakka sanoo.

Lapsiasiahenkilöitä on Nurmijärven seurakunnassa kolme ja heidän roolinsa ja tehtävänsä muotoutuvat pikkuhiljaa.

– Katsomme kukin asioita omalta kantiltamme. Minä lastenohjaajana ja Pia Jaakkola luottamushenkilön näkökulmasta. Nyt saimme kolmannen lapsiasiahenkilön nuorisotyön puolelta.

– Tietenkin minulla on aina silmät ja korvat auki, että mitä pitäisi ottaa huomioon ja olen kuulolla, jos jollakin on kysyttävää, Puhakka kertoo.

Johtoajatus kaikessa tekemisessä

Imatran seurakunnassa lapsivaikutusten arviointia alettiin työstää jo viime vuoden alussa, kertoo johtava varhaiskasvatuksen ja perhetyön työalajohtaja Pirjo Tiippanen.

Imatralla asiaa valmisteleva henkilö pohtii, onko päätettävällä asialla vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Jos hänen mielestään ei ole, ei tule toimenpiteitäkään. Jos taas on, hän ottaa yhteyttä kasvatuksen työntekijään ja asiaa pohditaan yhdessä. Tarvittaessa lastenohjaajat tai nuorisotyöntekijät järjestävät kuulemisen.

Yhtäkään konkreettista tapausta ei ole vielä tullut esille, ja seurakunnassa ollaan odottavalla mielellä. Uusille luottamushenkilöille on kerrottu lapsivaikutusten arvioinnista ja hiippakunnallinen koulutus on sovittu.

Pirjo Tiippanen kertoo, että seurakunnassa on suhtauduttu lapsivaikutusten arviointiin hyvin. Hän on luottavaisella mielellä.

– Olemme pohtineet eri työalojen kanssa yleensäkin lapsivaikutusten huomioon ottamista kaikessa toiminnassa. Se on johtoajatus kaikessa tekemisessä, ei ainoastaan päätöksenteossa.

Vaikka asia on uusi ja vaatii perehtymistä, sitä ei koeta rasitteena.

Arviointeja voisi jopa laajentaa

Viitasaaren seurakunnassa lapsivaikutuksia on jo arvioitu muutamaan otteeseen, kertoo kirkkovaltuuston puheenjohtaja Maria Kaisa Aula. Arviointia tehtiin strategian päivityksen sekä kanttorin valinnan yhteydessä.

Strategian päivityksessä auttoi se, että valmistelu oli aloitettu jo viime vuoden puolella ja alkuvaiheissa tehtiin kysely lapsille ja nuorille.

– LAVA:n tultua voimaan kirkkoherra otti vastuun arvioinnin laatimisesta kirkkoneuvoston esittelyaineistoon. Siinä hyödynnettiin kyselyä. Hän kävi myös nuortenillassa keskustelemassa strategiasta, Maria Kaisa Aula kertoo.

Seurakunnassa pohdittiin, että vaikuttaako uusi strategia parempaan vai huonompaan suuntaan edelliseen verrattuna.

– Oli kyllä helppo todeta, että tämä uusi strategia vahvistaa lasten seurakuntalaisuutta. Petraamista olisi siinä, minkälaisella kielellä ja miten siitä viestitään. Siinä on tekemistä, jos halutan saada sitä lapsille ja nuorille ymmärrettäväksi.

Tulevaisuudessa Viitasaaren seurakunnassa käsitellään myös hautausmaan ja kirkon yhteydessä olevien sosiaalitilojen, eli wc:n ja huoltorakennuksen uudistusta. Tässä yhteydessä täytyy myös miettiä lasten ja nuorten tarpeita.

Lasten ja nuorten näkökulmaa pyritään vahvistamaan myös vakituisessa toiminnassa.

– Meillä on eri työaloilla on tukiryhmät ja kirjattuna tavoitteena on pyrkiä samaan niihin 16–17-vuotiaita jäseniä. Seurakunnan lasten ja nuorten vaikuttajaryhmän perustamista valmistellaan. Sellaisesta olisi hyötyä lapsivaikutusten arvioinnissa, Aula kertoo.

Maria Kaisa Aulan mielestä päätökset ovat parempia, kun niitä on mietitty eri-ikäisten seurakuntalaisten kannalta. Tällaista ajattelua voisi myös laajentaa.

– Olen miettinyt, että tämän myötä voidaan alkaa miettiä asioita myös esimerkiksi vammaisten, ikäihmisten, sairaalassa olevien ihmisten kannalta. Voi olla että tämä avartaa vaikutusten ajattelua kaiken kaikkiaan.

Lue lapsivaikutusten arvioinnin perusteista Sakastista.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKale-klubi lähtee kiertueelle
Seuraava artikkeliEnglannin piispat kehottavat äänestämään

Ei näytettäviä viestejä