Adli Mansurista. Edellisen demokraattisesti valitun presidentin Mohamed Mursin syrjäyttänyt tai vallan kaapannut armeija on luvannut järjestää maassa vaalit.
Perustuslaki on mitätöity ja Muslimiveljeskunnan, josta Mursi nousi valtaan, edustajia on vangittu. Adli Mansur on kansainvälisten uutislähteiden mukaan kuitenkin pyytänyt myös Muslimiveljeskuntaa mukaan rakentamaan maata.
Suomalainen asiantuntija Helsingin yliopiston seemiläisten kielten ja kultuurien professori Hannu Juusola löytää monta syytä Mursin vuoden kestäneen hallinnon murenemiseen. Ihmisillä oli suuria odotuksia Hosni Mubarakin pitkän kauden jälkeen arabikevään jälkeen presidentiksi nousseen Mursin hallinnolle. Mursi tai laajemmin Muslimiveljeskunta eivät kuitenkaan pystyneet yhdistämään kansaa. Pikemminkin jakaantuneisuus lisääntyi.
– Demokratia ymmärrettiin pelkästään enemmistövallaksi ilman että keskeisimmissäkään kysymyksissä olisi otettu huomioon vähemmistöjä. Hyvin suuressa määrin talouteen ja turvallisuuteen liittyvät ongelmat kärjistyivät, Juusola toteaa, joskin muistuttaa myös, etteivät talous- ja turvallisuusongelmat johtuneet vain maan hallituksesta. Mursi sai kuitenkin maksaa asiasta.
Armeijan puuttumiselle peliin on monia motiiveja. Yksi on sen perinteinen vihamielisyys Muslimiveljeskuntaa kohtaan. Juusola muistuttaa, että Mursi syrjäytti viime kesänä armeijan johdon tylysti. Armeija on tuntenut myös huolta siitä, että maa ajautuu kaaokseen, mikä ei olisi myöskään sen omien etujen mukaista. Nyt pystytään paremmin turvaamaan omia etuja.
Juusola ei kuitenkaan usko, että armeija on toiminut miten on toiminut mitenkään yksiselitteisesti.
– Se on nähnyt vaivaa, että tähän tulisi mahdollisimman laajapohjainen koalitio mukaan. Mielellään armeija on ikään kuin taustalla, vaikka todellisuudessa valta heillä olisikin.
Juusola uskoo, että pienimuotoinen väkivalta maassa jatkuu. Esimerkiksi Kairon turvallisuustilanne on ollut huono. Tällä hetkellä Juusola ei näe laajamittaisen sisällissodan vaaraa.
– Todennäköisesti pienimuotoinen väkivalta jatkuu.
– Viime elokuussa, jolloin Mursi syrjäytti armeijan, moni ajatteli, että tämä on ohi ja armeija siirtyy syrjään. Näin ei käynyt. Eri voimien väliset voimasuhteet tulevat varmasti vaihtelemaan monta kertaa ennen kuin löytyy jonkinnäköinen tasapaino.
Egyptin tapahtumat ovat Juusolan mukaan pitkälti sellaisia, että ne ovat kansainvälisen yhteisön vaikutusmahdollisuuden ulkopuolella. Esimerkiksi USA:n kommentit ovat vallitsevassa tilanteessa olleet hyvin samantyyppisiä kuin Mubarakin kaatumisen jälkeen. USA on korostanut, että siviilivaltaan pitäisi palata mahdollisimman pian.
– Ei kansainvälisellä yhteisöllä ole tässä mitään resursseja olla millään lailla aktiivisessa roolissa, Juusola sanoo.
(Kuva Egyptin lipusta: Voxhominis/Wikipedia)
Ilmoita asiavirheestä