Hiljattain Sexpo-säätiö julkaisi lehdistötiedotteen, jonka mukaan eheytyshoidot ovat epäeettisiä. ”Seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävät nk. ’eheytyshoidot’ ovat lumehoitoa ja hengellistä väkivaltaa. Niitä käytetään uskonnollisissa yhteisöissä homoseksuaalisten taipumusten tukahduttamiseen tai yrityksiin ’parantaa’ henkilö homoseksuaalisuudestaan”, Sexpon lehdistötiedotteessa todetaan. ”Markkinoidessaan eheytysterapiaa Aslan ry leimaa huomattavan joukon aivan tavallisia, terveitä suomalaisia kroonisesti mielisairaiksi ja pyrkii harhauttamaan heidät painostukselle perustuvaan lumehoitoon.” Lue Sexpon lehdistötiedote.
Aslanin kannanoton kerrotaan lähetetyn kristillisille medioille ja sen ovat allekirjoittaneet yhdistyksen puolesta hallituksen puheenjohtaja Pirkko Alaranta ja kouluttaja Ari Puonti. Kannanotossa katsotaan, että Aslan ry:n toiminnasta on esitetty harhaanjohtavia väitteitä ja nyt yhdistyksen näkemystä halutaan selvittää. Pirkko Alarannan mukaan Aslanin kannanotto ei ole reaktio Sexpo-säätiölle, koska hänen mukaansa Aslan on valmistellut kannanottoaan pitkään.
– Mutta tämä tuli sopivaan aikaan, Alaranta sanoo.
Aslanin kannanotto alla ja liitteessä sen laaja versio (29 sivua pdf):
ASLAN RY:N KANNANOTTO SAMAAN SUKUPUOLEEN KOHDISTUVAN KIINNOSTUKSEN MUUTOKSESTA
Homoseksuaalisuuden muutokseen ja kristillisiin muutoshoitoihin liittyvä uutisointi on ollut esillä useaan otteeseen mediassa vuosien 2010-2012 aikana. Näiden uutisten yhteydessä on esitetty useita vääriä tietoja ja harhaanjohtavia väitteitä Aslan ry:n toiminnasta. Media on myös raportoinut suvaitsemattomuudesta, vihareaktiosta ja halveksunnasta homoseksuaalisuuden muutosta kokeneita sekä heitä tukevia ihmisiä kohtaan. Edellä mainittujen asioiden takia Aslan ry on päättänyt julkaista kannanoton oman näkemyksensä selvittämiseksi.
Aslan ry tarjoaa kristillistä sielunhoitoa ja vertaistukea kaikille, jotka haluavat kasvaa ja eheytyä miehisyyden, naiseuden, seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden alueille. Aslan ei tarjoa julkisiin mielenterveyspalveluihin verrattavaa tai niitä korvaavaa toimintaa ja siksi ohjaamme asiakkaitamme niiden pariin.
Aslaniin hakeutuvat hetero-, bi- ja homoseksuaalit haluavat noudattaa elämässään perinteistä kristillistä seksuaalimoraalia, jonka mukaan esiaviollinen ja avioliiton ulkopuolinen heteroseksi sekä seksi saman sukupuolen kanssa ovat syntiä. Aslanin tarjoamat seminaarit sekä sielunhoito- ja vertaistukiryhmät (Elävät vedet, Kutsu kasvuun) pyrkivät auttamaan heitä elämään uskonsa mukaisesti kieltämättä tarpeitaan ja tunteitaan.
Aslan korostaa, että psykoterapeutin tai kristityn sielunhoitajan ei pidä luvata seksuaalisuuden muutosta samasta sukupuolesta kiinnostuneelle asiakkaalleen, koska hän ei voi tietää terapeuttisen prosessin lopputulosta. Psykoterapeutin ja sielunhoitajan tulee auttaa asiakasta selvittämään mitä asiakas itse haluaa, koska jotkut etsivät muutosta pelkästään ympäristön paineesta eikä omasta halustaan. Aslan muistuttaa, että kenenkään ihmisarvo tai sielun pelastus ei ole riippuvainen seksuaalisesta suuntautumisesta tai sen muutoksesta.
Seksuaalinen suuntautumisen muutos ei tapahdu tahdon päätöksillä, tunteiden kieltämisellä tai pakottautumalla heterosuhteisiin. Journal of Sex and Marital Therapy (2011, Vol. 37, s. 404-427) – tiedelehdessä julkaistu 6-7 vuoden seurantatutkimus kristillisten ex-gayjärjestöjen asiakkaista kertoi, että muutos merkitsee homoeroottisen kiinnostuksen vähenemistä ja /tai heteroeroottisen kiinnostuksen kasvamista. Aito muutos ilmenee spontaanisti ja homoeroottisten tunteiden täydellinen häviäminen on erittäin harvinaista.
Viime vuosien aikana useat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat tahot ovat toiminnallaan ja kannanotoillaan halunneet estää asiakaskeskeisen psykoterapian ja kristillisen sielunhoidon silloin kun avun pyytäjänä on uskonnollinen asiakas, joka uskonsa takia haluaa kieltäytyä homoseksistä tai etsii muutosta heteroseksuaaliin suuntaan. Tätä on perusteltu väittämällä, että homoseksuaalisuuden muutosyritykset olisivat vahingollisia ja tehottomia. Amerikan psykologisen yhdistyksen (APA) julkaisema raportti vuodelta 2009 osoittaa kuitenkin, että nämä väitteet eivät pidä paikkaansa tieteen valossa.
APA:n työryhmä oli analysoinut 83 homoseksuaalisuuden muutoksesta raportoivaa tutkimusta, jotka oli julkaistu tieteellisissä julkaisuissa. Työryhmän raportti totesi, että todistusaineisto ei ole riittävää, jotta voisimme pitää muutosyrityksiä toimimattomina tai toimivina. Ei ole myöskään olemassa riittävää näyttöä niiden haitallisuudesta tai turvallisuudesta. Raportit onnistuneista tai epäonnistuneista muutosyrityksistä eivät anna tarpeeksi tietoa siitä millaisille ihmisille muutos on mahdollista tai vahingoittavaa tai millaiset metodit ovat tehokkaita tai tehottomia.
APA:n huolenaiheena oli se, että torjuva suhtautuminen ajaa homoseksuaalisuuden muutosta etsivän asiakasryhmän mielenterveyspalvelujen ulkopuolelle ja lisää heidän ahdistustaan. APA:n työryhmän mukaan mielenterveyden ammattilaisten tulee kohdella homoseksuaalisuuden muutosta haluavaa uskovaisten ryhmää monikulttuurisuutta kunnioittavan periaatteen mukaisesti eikä käännyttää heitä johonkin toiseen uskoon tai moraalikäsitykseen. Heitä pitää auttaa elämään uskonsa mukaisesti ilman, että heille luvataan seksuaalisuuden muutosta. Samalla voidaan käsitellä myös asiakkaan menneisyyden ongelmia normaalin psykoterapian puitteissa. Aslan toteaa, että juuri tällainen toiminta on ns.”eheytymisterapiaa”, joka voi aiheuttaa seksuaalisen suuntautumisen muutoksia joillakin, toisilla ei. Aslan suositteleekin mielenterveyden ammattilaisille tutustumista APA:n raporttiin ja sen antamaan ohjeistukseen.
Tämän viestin liitteenä on Aslanin kannanotto laajempana selvityksenä ja se sisältää koosteen Amerikan psykologisen yhdistyksen työryhmän raportista siitä miten tulisi julkisessa terveydenhuollossa uskonnollisiin ihmisiin, jotka haluavat muutosta homoseksuaalisuuteensa. Mukana on myös tiivistelmä uraa uurtavasta 6-7-vuoden seurantatutkimuksesta, joka tarkasteli homoseksuaalisuuden muutosta kristillisten ex-gayjärjestöjen kautta.
Aslan ry:n hallituksen puolesta Helsingissä 14.9.2012 Pirkko Alaranta, Aslan ry:n puheenjohtaja Ari Puonti, Aslan ry:n kouluttaja
Lue Kotimaa24:n ennen julkaistuja uutisia aiheesta: Aslanilta tulossa kannanotto eheytymisestä
Sexpo: Itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen pois luokituksista
Eheytymistä edistävällä Aslanilla yhteistyötä vain harvan seurakunnan kanssa
Askola: Homoseksuaalien identiteettiä kunnioitettava
Professori: Eheytyskeskustelussa palataan maailmaan, jota ei ole koskaan ollutkaan
Mitä kirkko opettaa eheytymisestä?
Uutista täydennetty kello 20.13 lisäämällä tiedot Sexpon lehdistötiedotteesta, joka oli aiemmin jäänyt Kotimaa24:n toimitukselta huomaamatta.
Ilmoita asiavirheestä