Atomipommien uhreja muistetaan jälleen tänään

Tiistaina 6. elokuuta vietettävänä Hiroshima-päivänä muistetaan Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja. Tuhoisasta Yhdysvaltojen Japaniin tehdystä atomipommi-iskusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 74 vuotta.

Hiroshima-päivää vietetään toista kertaa sen jälkeen, kun YK:n ydinaseet kieltävä sopimus avautui allekirjoitettavaksi syyskuussa 2017. Sopimuksen on ratifioinut tähän päivään mennessä 24 valtiota ja allekirjoittanut 70 valtiota. Sopimus astuu voimaan, kun sen on ratifioinut 50 valtiota. Suomi ei ole allekirjoittanut eikä ratifioinut kyseistä sopimusta.

– Ydinaseet ovat joukkotuhoaseita, jollaisia ei pitäisi olla kenelläkään. Silti maailmassa on tälläkin hetkellä arviolta 14 000 ydinkärkeä. Yksi päivän tehtävistä on muistuttaa aseistariisunnan tärkeydestä, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius kertoo Rauhanliiton tiedotteessa.

Hiroshima-päivän päätilaisuus järjestetään perinteiseen tapaan Helsingin Töölönlahdella, Oopperan amfiteatterilla, jossa atomipommien uhreja muistetaan japanilaisen perinteen mukaisesti laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tapahtuman tämän vuoden puhujina ovat Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus ja RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet, musiikista puolestaan vastaa Merikukka Quartet. Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta yhteistyössä usean rauhanjärjestön kanssa.

”Yhdessä voimme enemmän”

Ronimus lainaa etukäteen katkelman puheestaan Kotimaa24:lle. Ronimuksen mukaan jaamme yhdessä sen käsityksen, miten tärkeitä ja välttämättömiä asioita rauha ja rauhantyö ovat meille ja koko maailmalle.

”Ilman rauhaa, tai toivoa rauhasta, pahuus saa meistä niskalenkin ja edessä on lopulta tuhon tie.”

Ronimus muistuttaa, että rauhantila ei ole luonnonlaki, vaan sen eteen on tehtävä työtä. Meidän on itse oltava aloitteellisia ja ryhtyä tekoihin hyvän puolesta. Rauhantyö on Ronimuksen mukaan elämän pyhyyden kunnioittamista, arjen lähimmäisenrakkautta.

”Se on ihmisten välisen luottamuksen rakentamista, oikeudenmukaisuuden ja toivon vahvistamista sekä valtioiden välistä rakentavaa vuorovaikutusta ja sopimista.”

”Ydinaseisiin kätkeytyy käsityskykymme ylittävä tuhovoima. Tämä tapahtuma Töölönlahden rannassa ja vastaavat tapahtumat ympäri maailmaa kertovat siitä, että emme ole unohtaneet emmekä ole yksin. Ihmiskunnan suuria haasteita ei pidä jättää pelkästään harvojen vastuulle. Yhdessä voimme enemmän.”

Hiroshima-päivää vietetään lisäksi ainakin Joensuussa, Loviisassa, Maarianhaminassa, Närpiössä, Porvoossa, Tampereella, Turussa ja Vääksyssä. Päivän tapahtumiin ja aikatauluihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Kuva: Minerva Seppälä. Hiroshima-päivän kynttilöitä Töölönlahdella elokuussa 2015.

Lue myös:

Maanantaina vietetään Hiroshima-päivää – Suomen Kristillinen Rauhanliike: ”Ydinaseista puhutaan aivan liian vähän”

Atomipommin runtelemassa Nagasakissa asui vuonna 1945 puolet maan katolilaisista

Ydinpommien uhreja muistetaan Hiroshiman vuosipäivänä

Atomipommien uhreja muistetaan Hiroshima-päivänä

Hiroshiman muistopäivä haastaa vastuuseen

* * *


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArvio: Miespappi sekoilee rakkaudessa ja kohtaa väkivaltaa avioliitossa
Seuraava artikkeliKolumni: Entä jos ihminen ei suostu asettumaan tiettyyn muottiin?

Ei näytettäviä viestejä