Turussa viime viikolla koolla olleet perheneuvonnan ammattilaiset kokivat hyväksi pohtia jälleen yhdessä sekä tärkeitä ajankohtaisia kysymyksiä että alan ikuisuusteemoja.
– Minulle jäi mieleen esimerkiksi se professori Jaakko Seikkulan viesti, että yksilön masennuksen hoidossa päästään usein nopeammin eteenpäin, jos puoliso otetaan hoitoon mukaan, kertoo Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Sari Sundvall-Piha Turusta.
Lisäksi Sundvall-Pihaa puhutteli Tyksin Lastenpsykiatrian poliklinikalla työskentelevän psykoterapeutti Florence Schmittin ajatus siitä, miten terapeutin rohkeus heittäytyä lämpimästi hoitosuhteeseen edesauttaa terapian onnistumista.
Emeritusarkkipiispa John Vikström lanseerasi päivillä 10 sääntöä perhe-elämään.
– Hän oli ottanut niihin hienosti mallia ja vertauksia jalkapallojoukkueen pelisäännöistä. Peli kulkee, kun se on reilua, ketään ei suljeta ulkopuolelle ja siedetään erilaisuutta, Sundvall-Piha sanoo.
Erokysymykset ovat lisääntyneet perheneuvonnassa
Sari Sundvall-Piha kertoo havainneensa, että seurakuntien perheneuvontaan hakeudutaan yhä useammin puhumaan avioeroaikeista tai jo pidemmälle viedyistä erosuunnitelmista.
Sundvall-Piha ei osaa sanoa, onko ilmiössä kyse siitä, että avun piiriin hakeudutaan entistä myöhemmin vai siitä, että erosta vaihtoehtona puhutaan nykyään enemmän tai helpommin.
– Eron uhatessa ihmiset tietenkin hätääntyvät. Olisi hyvä, että juuri näissä tilanteissa he voisivat päästä mahdollisimman nopeasti neutraalille maaperälle keskustelemaan ulkopuolisen ammattilaisen kanssa.
– Sitä suren kovasti, että eri puolilla Suomea mahdollisuudet päästä avun piiriin ovat niin erilaiset. Jos pariterapiaan pääsisi kaikkialla helpommin ja saataisiin vältettyä turhia eroja, se olisi melkoinen satsaus myös lasten onnellisuuteen.
Sundvall-Piha ei näe mahdollisuutta resurssien tasapuoliseen alueelliseen jakautumiseen niin kauan kuin päätökset perheasiain neuvottelukeskusten resursseista tehdään paikallisesti.
– Toivon kuitenkin, että kaikkialla tajuttaisiin, että tämä kirkon työmuoto todella kohtaa ja auttaa ihmisiä. Lisäksi se tavoittaa poikkeuksellisella tavalla miehiä. Yhä useammin mies soittaa ja varaa ajan. Työntekijöissämmekin on miehiä huomattava määrä verrattuna sosiaali- ja terveysalan muihin toimijoihin.
– Parisuhde, perhe ja erityisesti lapset ovat selvästi niin tärkeitä asioita, että ne tuovat miehetkin hoitoon. Kun perheneuvontajärjestelmää aikoinaan lähdettiin sotien jälkeen rakentamaan, yksi päätavoite oli saada suomalaiset miehet puhumaan. Tässä on onnistuttu, Sundvall-Piha toteaa.
Madonna kuvaa rakkauden ydinperustaa
Puheenvuoron rakkaudesta käytti neuvottelupäivillä myös psykiatrian ja psykodynaamisen psykoterapian dosentti ja ylilääkäri Ilpo Lahti. Hän kertoi saaneensa puheeseensa innoitusta madonna-postikortista.
– Rakkaushan ei ole perustaltaan kahden aikuisen välinen suhde, vaan äidin ja lapsen. Siinä on kaikkien aikojen rakkaus, Lahti sanoi.
Lahden mukaan rakkauden alkulähde ja voima on äidin tai muun ensisijaisen hoivaajan ja vauvan välisessä vuorovaikutussuhteessa. Äiti on vauvalle alussa kaikki. Myös äiti voi kokea lapsen olevan hänelle kaikki.
Tämä symbioottinen alkusuhde voi säilyä Lahden mukaan ihanteena rakkaussuhteissa myöhemminkin, jolloin syntyy vahvoja mustasukkaisuuden ja kateuden tunteita.
– Tästä voisi ajatella olevan seurauksena myös varsin yleinen ehdottoman uskollisuuden vaatimus äärimmäisyyksin saakka, Lahti huomioi.
– Ihmisen täytyy luopua ensimmäisestä rakkaudestaan sen alkuperäisessä muodossa. Jokainen tuleva rakkaussuhde sisältää epäonnistumisen siemenet, mikäli siinä pyritään saamaan takaisin varhaisen ykseyden tila.
Lahti arveli, että mystikot ja jotkut taiteilijat pyrkivät pääsemään tuohon alkuharmonian tilaan. Lahden mukaan todelliseen rakkauteen kuitenkin kuuluu sekä vihaa että rakkautta.
Lue myös: Perheneuvojat puhuvat rakastamisen vaikeudesta
Professori: ”Elämme ihmiskuvan muuttumisen aikaa”
Kuva: Olli Seppälä.
Ilmoita asiavirheestä