Tällä viikolla Turussa kokoontuvan kirkolliskokouksen asialistalla on muun muassa 22 kirkolliskokousedustajan aloite, jonka mukaan papit voisivat omantuntonsa mukaan vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Yksi allekirjoittajista on Pirkkalan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.
Mikä sai allekirjoittamaan aloitteen?
– Marraskuun kirkolliskokouksen keskustelun jälkeen ajattelin, että tässä on aikamoinen pattitilanne. Aloitteemme tavoitteena on, että samaa sukupuolta olevat parit voidaan vihkiä kirkollisesti. Toisaalta minusta on rakentava ajatus, että omantunnonvapauden huomioon ottaminen tarjoaisi ratkaisun, jonka kanssa voisi tämän kirkkoa ja mielipiteitä jakavan asian kanssa elää.
Mikseivät kaikki samaa sukupuolta olevan parin vihkimistä kannattavat edustajat tulleet aloitteenne taakse?
– Aloitteen allekirjoittajien määrä ei ole ratkaiseva. Turussahan aloitetta varsinaisesti vasta käsitellään.
Vihkisitkö itse samaa sukupuolta olevan parin?
– Olen valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, mutta en vielä, koska odotan kirkon yhteistä päätöstä. Aloitetta valmistellut ryhmä on tehnyt aika paljon työtä aloitteen eteen. Yksi keskeinen ajatuksemme on se, että kirkko tekisi itse ratkaisunsa omista lähtökohdistaan.
– Todellisuutta on se, että tällä hetkellä meillä on uusi avioliittolaki. Itse ajattelen, että on huono ratkaisu, että asialle ei tehdä mitään kirkossa. Mahdollisten muutostenkin valmistelut kestävät, joten jos tämä meidän aloitteemme menee ylipäätään eteenpäin, sekään ei tapahdu hetkessä.
– Näistä asioista puhuttaessa pitäisi asettua katsomaan sitä näiden ihmisten asemasta, joita ratkaisut koskevat. Eihän kirkko samaa sukupuolta olevien parien näkökulmasta hyväksy heitä täydesti, ennen kuin on tehty ratkaisu samaa sukupuolta olevan parin vihkimisen puolesta.
Miten luonnehtisit kirkossa tähän asti käytyjä keskusteluja samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä?
– Kirkossa lähdettiin mielestäni liian hitaasti keskustelemaan muutoksesta, kun uudesta avioliittolaista oli jo päätetty. Viime vuosikymmenen lopulla käytiin keskustelua siunaamisesta, mikä päättyi kirkolliskokouksen ratkaisuun vapaamuotoisesta rukoushetkestä. En silloin seurannut niin tarkkaan keskustelua, mutta sellainen kuva minulle jäi, että tämä nyt käyty keskustelu on ollut jo paljon asiallisempaa. Olen myös iloinen siitä, että tämä meidän aloitteemme on saanut aikaan hyvää ja rakentavaa keskustelua, myös Kotimaan palstoilla. Toivon tietysti, että kirkolliskokouksessa jatkuisi sama linja.
Mitä muita tärkeitä aiheita tämänviikkoinen kirkolliskokous käsittelee?
– Ainakin tulevaisuusvaliokunnan mietintö, joka perustuu tulevaisuuskomitean mietintöön. Komitean mietintö on erinomainen, ja se pitää sisällään monta olennaista kirkon tulevaisuuteen liittyvää asiaa. Yksi punainen lanka siinä on keventää ja järkevöittää hallintoa sekä nostaa seurakuntalainen keskiöön. Tämä on periaatteellisena lähtökohtana äärimmäisen tärkeä.
Kuva: Rami Marjamäki
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Lue myös:
Tulkaa kaikki -liike jäi pois kirkolliskokoukselle jätetystä vihkialoitteesta – miksi ihmeessä?
Aloite kirkolliskokoukselle: Sateenkaariparien kirkollinen vihkiminen mahdolliseksi
Ilmoita asiavirheestä